Презаразяването с COVID-19 буди все по-голяма тревога у нас

0
Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев бе първият прекарал вируса два пъти
Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев бе първият прекарал вируса два пъти Снимка: архив

217 са новите жертви на пандемията в България

Презаразяването с COVID-19 буди все по-голяма тревога у нас. В понеделник стана ясно, че лекарка от Спешната помощ в Свиленград е починала, след като в края на миналата година е преборила инфекцията. Известни са и други случаи на презаразяване в България през последните месеци - на лекар от Ямбол, няколко души от персонала на Военно-медицинската академия, дори зам.-кметът на Русе Енчо Енчев прекара вируса отново. За реинфектиране споделят и лекари от различни градове. Няма данни, чрез които да се направи общ извод за проявлението на новото боледуване - при някои хора то протича по-леко, при други тежко, среща се 4, 5 и повече месеца след първия положителен тест. Както и при първоначалното заразяване, най-уязвими са лекарите, тъй като са в непрекъснат досег с вируса, пише вестник Сега.

У нас няма публично оповестена статистика колко точно са случаите на повторно заразяване. Запитан преди около месец, здравният министър Костадин Ангелов не съобщи бройка. Лекари предполагат, че като цяло презаразените хора са незначителен процент. Но предупреждават, че веднъж преболедувалите до известна степен може да се считат за рисков контингент, тъй като престават да бъдат внимателни в контактите си. А те могат и да пренасят вируса, с което стават опасни за близките си. Наличието на антитела не гарантира автоматично защитата на организма. Ако човек е изложен на чест контакт с вируса, както именно медиците, вероятността от повторно заразяване не е малка.

В някои други държави темата предизвиква значително по-голям интерес. Чехия например брои повторно заразените и за февруари отчете огромно нарастване на случаите - 1400 спрямо 158 през януари. В Дания казусът се изследва научно и тамошни експерти установиха, че повечето преболедували са защитени поне шест месеца, но с нарастване на възрастта уязвимостта се увеличава.

За ваксините вече е известно, че не са гаранция срещу презаразяване. Ваксинирани хора може и да пренасят вируса. Но в стандартния случай имунизацията гарантира по-леко проявление на болестта.

217 души с COVID-19 са починали за последното денонощие, сочат данните, свързани с коронавируса. С тях жертвите на пандемията в България стават 15 412. Броят на починалите наближава черния рекорд от 1 декември м.г., когато бяха отчетени 221 смъртни случая.

2434 са новите случаи при направени 15 952 теста, сочат данните на Националния информационен портал към 00:00 часа на 20 април. Това прави 15,25% положителни тестове.

Най-много са новозаразените в София - 522, следват областите Пловдив - 264, Стара Загора - 186, Варна - 167, Русе - 125, Благоевград - 102, Велико Търново - 100. Няма област без новозаразени. Най-малък е техният брой във Видин - 25.

Активните случаи в момента са 62 481. В болница са 8834 пациенти, а 780 от тях са в интензивните отделения.

Като излекувани за изминалото денонощие са отчетени 4244, т.е. повече от установените заразени.

Ваксинирани са общо 645 486 души, от които 7044 през последните 24 часа. С две дози ваксина са 131 069 души. От поставените дози в понеделник най-много са на ваксината на "Пфайзер" - 5109. Следва "Модерна" с 1065 дози и "АстраЗенека" - 870.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари