Д-р Аспарух Илиев: Делта вариантът заразява за 10 секунди

2
Д-р Илиев сравни сравни ваксината спрямо делта варианта на коронавируса, който стреля като един снайпер, който не уцелва десетката, а около осмицата
Д-р Илиев сравни сравни ваксината спрямо делта варианта на коронавируса, който стреля като един снайпер, който не уцелва десетката, а около осмицата

Хората, които са ваксинирани могат леко да се разболеят, но почти изцяло са защитени от делта варианта

Това заяви имунологът от Берн д-р Аспарух Илиев в сутрешния блок на БНТ. Той посочи, че когато ваксинирането намалява и съществува възможност да увеличи разпространението на инфекцията.

"Съвсем нормално е при всички ваксини да бъде поставена повече от една доза", уточни д-р Аспарух Илиев.

"Трета бустерна доза ще увеличи ефектът на ваксините многократно. Самото решение е добре да протече централизирано в България или да действа самостоятелно", обясни д-р Илиев.

Д-р Илиев сравни сравни ваксината спрямо делта варианта на коронавируса, който стреля като един снайпер, който не уцелва десетката, а около осмицата. "С всяка следваща доза имаме много по-дълъг ефект на ваксините, а ако се постави трета бустерна доза продължителността на имунитета ще бъде увеличена", подчерта Илиев.

Той увери, че след огромен брой тестове има изключителен профил на ваксините. "Делта вариантът е на първо място доста по-заразен, необходими са 10 секунди за заразяване, ако има контакти с болен човек от инфекцията и вероятно има по-тежко протичане от алфа варианта", каза д-р Илиев.

Той изтъкна, че ваксинираните трябва да носят маска, защото ваксините не блокират на 100% заразата. "Новите бустерни дози ще са в състояние да подтиснат разпространението на инфекцията значително. С децата ще имаме проблем с разпространението на делта варианта с началото на учебната година от 15 септември", каза още д-р Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари