Може ли НАТО да заповяда мобилизация в България?

1
Според съобщение в социалните мрежи НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български войници
Според съобщение в социалните мрежи НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български войници Снимка: Facebook

Според съобщение в социалните мрежи НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български войници

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023. Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа. Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО в случай на въоръжен конфликт от 2014 г.“, информира БНР.

„Въз основа на заповедта за мобилизация, Министърът на отбраната на Република България е натоварен със задачата да извърши мобилизацията на необходимия брой военнослужещи и да ги разпредели в съответствие с указанията на НАТО,“ обяснява се в публикацията.

Твърдение: Със заповед на НАТО от 20 май започва мобилизирането на 30 000 български военни

Известно е, че НАТО няма право да издава заповед за мобилизация на армията на която и да е от страните членки. Ето какво пише в сайта на НАТО за набирането на войска: „Като съюз на 31 суверенни държави НАТО разчита на военните сили на своите страни членки за провеждане на операция или мисия, тъй като не разполага със собствени военни сили. ..."Формирането на сили на НАТО" е процесът, при който съюзниците и потенциално партньорските държави осигуряват личния състав и оборудването, необходими за изпълнението на одобрените от Северноатлантическия съвет операции и мисии. Националните правителства вземат окончателното решение дали да допринесат за дадена операция или мисия, ръководена от НАТО, или не.

Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България гласи, че обща или частична мобилизация може да бъде обявена единствено от президента на Република БългарияРаздел 1, чл. 18 и 19.

Цитираният чл. 5, ал. 1 от протокола за действия на НАТО е всъщност добре известния ни член, според който, ако една страна от Алианса е нападната, то останалите трябва да я защитят. Или „ако съюзник на НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки друг член на Алианса ще разглежда този акт на насилие като въоръжено нападение срещу всички членове и ще предприеме действията, които счита за необходими, за да помогне на нападнатия съюзник,“ както е обяснено в официалния сайт на НАТО. Ако сверим със самия договор на Алианса, ще забележим липсата на цитираната алинея 1.

В разпространения в социалните мрежи текст има и други подсказки, че е фалшива новина. Например това, че номерът на „заповедта“ е "123".

Заключение

Твърдението, че със заповед на НАТО започва мобилизирането на български военни, е НЕВЯРНО. Няма и не може да има заповед, с която НАТО да мобилизира български военни. Алиансът няма такива правомощия – това решение се взема от държавите членки. В България мобилизацията става със заповед на Върховния главнокомандващ - президентът на Републиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Bonkerz
    Поредната информационна атака на русоробите срещу българския народ, целяща паника, объркване, смут и т.н. Преди години тераруските опитаха да направят преврат в Черна Гора. Украйна не е член на НАТО и няма как да пращаме войски там. Пък и Турция, Унгария, България, може би и Италия биха наложили вето на такова членство. Руски хакери хакнаха НГ Пощи и спряха изплащането на пенсиите, пускаха бомбени заплахи в мн училища в 3 балкански страни, но Ганьо още милее за СССР (основан от 4 държави, 1 от които е Украйна)... Първия президент на Руската ФЕДЕРАЦИЯ е пияндурника Борис Елцин, последния ще е Кагебееца Пуциян. Ся някой червен трол ще ме обижда, без да каже кое от казаното не е вярно.
  • 3
    3
    До 1
    Къспишков е наредил на всички негови избиратели ,пенсионери ,от МВР ,ДС и АБПФК ,на възраст над 65 години ,да стягат мешките ,че Вангнер ще призове ! За Родину ,ребята ! Да живее СССР !
  • -5
    2
    До 1
    Това късопишковците ли ти го казаха ??
  • 10
    1
    Върбан
    Ще има мобилизация от Коалицията на войната.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари