Какво ще представлява многонационалната бойна група на НАТО в България?

0
В бойната група участват формирования от Въоръжените сили на България и САЩ, а съвсем скоро у нас трябва да пристигнат и британски военни с една рота за период от шест месеца.  Италия и Албания също са готови да  участват в бойната група
В бойната група участват формирования от Въоръжените сили на България и САЩ, а съвсем скоро у нас трябва да пристигнат и британски военни с една рота за период от шест месеца. Италия и Албания също са готови да участват в бойната група Снимка: bTV

Съюзниците в НАТО се договориха в България да бъде сформирана многонационална бойна група от сили на Алианса

 Целта е да се подсили отбранителния потенциал на НАТО по Източния фланг, предаде bTV

Основата е механизиран батальон от състава на сухопътните войски.

Идеята е в бойната група да участват сили на държави от НАТО в състав до 1000 военнослужещи.

След визитата на министъра на отбраната на САЩ, американците предоставиха бойни машини "Страйкър", която пристигна през март на полигон „Ново село“. Американските войници са в България от няколко месеца.

Срещаме се с подполковник Бенджамин Наги, който отговаря за американските войници в България, както и за военнослужещите от бойната група в Румъния.

“Страхотно е. Ние напълно си паснахме, работим заедно като екип. Всеки ден интегрираме общи тактики, тренираме заедно и по този начин повишаваме своите боеспособности и знания като военен съюз”, такава оценка даде за съвместната работа с българските войски подполковник Наги.

В бойната група участват формирования от Въоръжените сили на България и САЩ, а съвсем скоро у нас трябва да пристигнат и британски военни с една рота за период от шест месеца.  Италия и Албания също са готови да  участват в бойната група.

„Нашата рота „Страйкър“ в България e оборудвана с всичко необходимо. От съображения за сигурност не мога да ви кажа с  колко точно машини разполагаме, но нека ви отговоря така – повече от 20 са“, добави той.

По време на демонстрациите българските и американските войници показаха как работят в екип, демонстрираха различни военни техники за контраатака и нападение на противника.

Страйкър" е бойна машина на пехотата. Има я в поне 10 варианта - като транспортно средство, разузнавателна машина, машина за медицинско и военно разузнаване.

Бронята на машините осигурява защита от 14,5-милиметрови бойни оръжия. Въоръжени са с картечници от различен калибър и автоматичен гранатомет.

„Способностите на машината са много сериозни, може да поразява всякакви цели. Аз лично вярвам на тази машина, използвали сме ги в Ирак и Афганистан“, добави подполковник Наги.

В тактическите обучения американците участват с военни машини от САЩ, а българите със съветска техника.

„Всеки използва своята собствена техника, на която е обучен да действа, съвместно правим общи тактически действия на терен“, обясни командирът на 42-ри механизиран батальон на сухопътните ни войски подполковник Велин Кехайов.

В момента Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско море до Черно море, сред тях е и бойната група в България. Амбицията е у нас да бъде изграден щаб на многонационална бригада под българско командване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    русенец
    С тия 1000 смели хамерикански солдати, които ме охраняват, ще спя спокойно като афганистанец , защото ще знам, че Америката бди над мен. Прочие, кой данъкоплатец издържа тези бойчета? Имам чувството, че Пентагонът си разквартирува войската по цял свят, че да не тежи на американския бюджет.
  • 11
    1
    Бай Чеп
    Натовския плъх явно ни мисли тука за тарамбуките от Афганистан и Ирак! Тия страйкъри са по-скоро да пазят колониалната администрация на Мустафата от някоя революция, щото срещу калибри и кинжали не вярвам да помогнат, а руснаците имат и доста по-големи бухалки!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари