Може ли кето диетата да помогне при борбата с раковите заболявания?

0
Кетогенната диета спомага не само за изгаряне на излишни мазнини
Кетогенната диета спомага не само за изгаряне на излишни мазнини

Кетогенната диета спомага не само за изгаряне на излишни мазнини

Тя може и да помага при забавянето на растеж на тумори в организма. Научен труд разглежда влиянието на кето диетата върху раковите заболявания. Обаче освен положителния ефект от забавяне на растежа на рака, кето диетата е свързана и със повишен риск от кахексия или синдром на загуба на тегло, алармира здравният портал Puls.bg.

Изследван е ефектът на крайна кетогенна диета върху раково заболяване. Теоретично кето диетата представлява замяната на повечето от приетите въглехидрати с мазнини с цел постигане процеса кетоза в организма. Пълното премахване на въглехидрати не е препоръчително, защото може да доведе значителни здравословни рискове.

Но учените са установили, че кето диетата има влияние върху ракови клетки. Тя подпомага процес, наречен фероптоза – вид клетъчна смърт, която се постига чрез натрупване на увредени липиди в клетката. Така кето диетата може да предотврати разпространението на тумора в организма. Някои учени твърдят, че освен ефекта на фероптоза, кето диетата може да помогне в борбата с рака по други начини – при постигането на кетоза се увеличават телца в организма, наречени кетони. Те имат противовъзпалителни свойства и могат да имат противоракови свойства в някои случаи.

Но този вид кетонна диета не може да се поддържа в продължение на дълъг период от време. Премахването изцяло на въглехидрати от хранителния режим може да доведе до повишени нива на холестерол заради липсата на фибри в диетата. Освен това може да се наблюдава и загуба на мускулна маса, свързана с кето диетата.

Терминът кахексия се използва за състояние на пълно изтощение на организма. Състоянието е характерно с рязко губене на тегло, липса на енергия, намалена жизненост. Най-опасният ефект от кахексията върху организма е загубата на мускулна маса на скелетните мускули. Това е необратим процес, който може да причини сериозни увреждания на двигателната система. Кахексия е състояние, което се появява в много случаи на рак и учените са установили, че кето диетата повишава риска от кахексия.

Но кахексията може да бъде предотвратена, ако се използват кортикостероиди. При наличието на рак организма не може да усвои толкова добре хранителните вещества от диетата. Приема на кортикостероиди е помогнал за по-доброто усвояване и за намаляване на риска от кахексия. Все още не е известен начинът, по който кортикостероидите влияят на организма при наличие на рак. Но са известни страничните ефекти от тях, за които учените предупреждават – в зависимост от дадения кортикостероид може да се наблюдава хипергликемия, наддаване на тегло или отслабване на мускулите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари