Може ли да направим козунак с щраусово яйце?

1
Един от най-очакваните празници - Великден, наближава
Един от най-очакваните празници - Великден, наближава Видео: NOVA

Един от най-очакваните празници - Великден, наближава

Един от най-очакваните празници - Великден, наближава. Възможно ли е да се направи козунак с яйце от щраус? Във времето на постоянно растящи цени на продукти на сметка ли излиза подобна алтернатива? Във ферма за щрауси в Централна България в село Скобелево се отглеждат интересните птици повече от 30 години. Разликата в големината на яйцата определено е в полза на щраусовите.

Щраусовото яйце, в зависимост от месеца, през който е снесено, се движи между 22 и 30 кокоши. По-хладните месеци големината е значително по-малка - от 1,2 кг до 1,5 кг, а по-топлите месеци достигат 2 килограма”, обясни Николай Чалъков от фермата, предава NOVA.

Едно щраусово яйце струва близо 35 лв.

Близо 4 пъти се вдигна храната за животните. Оттам и цената на яйцата значително се е повишила през последните 2 години”, каза още Чалъков.

А сега, заради студеното време, яйцата от щраус са по-малки и по-малко. Годишно женската снася до 100 яйца. А от тях приготвят деликатесът крем карамел.

„Този десерт с щраусово яйце е по-лек като консистенция и съответно по-полезен", обясни Ели Мънкова.

Преди в България са се отглеждали над 12 000 щрауса. Сега в останалите няколко ферми има едва няколкостотин от безстрашните птици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари