Може ли човек "без топки" да стане областен управител на Русе?

17
Русенци излизат на протест, ако Анатоли Станев стане областен управител на Русе
Русенци излизат на протест, ако Анатоли Станев стане областен управител на Русе Снимка: Кадър на Кис 13

Русенци излизат на протест, ако Анатоли Станев стане областен управител на Русе

Граждански активисти от Русе се обявиха срещу назначаването на настоящия директор на РИОСВ - Русе Анатоли Станев за областен управител

Новият губернатор трябвало да бъде от квотата на „Има такъв народ“, а от русенската организация готвят именно Анатоли Станев да заеме мястото на Борислав Българинов, съобщи Русе Медиа.

Активистите изпратиха писмо до премиера Кирил Петков, председателя на парламента и ПП „Има такъв народ“, като предупреждават, че ако местната структура на ИТН не оттегли това предложение, ще излязат на протест. Писмото е подписано от инициативен комитет от фейсбук групите „Обществен съвет-Русе“, „За чисти въздух и вода“ и „Русе диша“.

Ето и целия текст на писмото:

„С голяма изненада прочетохме в местните медии, че се спряга името на настоящия директор на РИОСВ – Анатоли Станев , предложен за Областен управител от ИТН, не заради заслуги, а с единствения мотив, че е направил много за партията.

Обръщаме се към Вас, защото се обявихте против политическите назначения, а ние смятаме, че тази е възможно най-неподходящата кандидатура.

През време на назначението си този човек не направи нищо за подобряване на въздуха на града ни и ние от няколко години искаме оставката му. Бивш юрист на “Лубрика”, един от големите русенски замърсители, назначен с конкурс, без да има необходимото образование като еко специалист, ползващ протекциите на силни в града фигури, той остави без всякакво действие и отговорност града ни да се гърчи в отровите. Ние искаме ревизия на работата му и на целия отговорен екип на РИОСВ, а не преназначаването му на такъв сериозен пост.

Според нас, Анатоли Станев няма нито познанията, нито авторитета, нито качествата нужни на един градоначалник.

Това става ясно и от проведената блиц-анкета в групите, където за няколко часа са гласували над 400 човека. 97 % са гласували против евентуалната номинация.

Предупредили сме местните структури на ИТН, че ако продължат да поддържат тази скандална кандидатура, ще обявим протест.

Всички ние вярваме във Вас и проекта “Продължаваме промяната”.

Настояваме още веднъж да направите внимателен подбор и да назначите за Областен управител на Русе човек, заслужил уважението на русенци с име и дела.

Оставаме с вяра и уважение към каузата Ви“.

РИОСВ няма топки да реши проблема с обгазяванията в Русе

Припомняме, че на 17 септември 2021 година екоактивисти демонстрираха пред РИОСВ в Русе как институции си подават топката за проблема с въздуха.

Тогава бяха зачестили сигналите за неприятни миризми на изгорял бакелит, ацетон и химия и гуми от различни краища града, което доведе до пореден протест пред сградата на екоинспекцията. Екоактивистите дариха различни по размер и цвят топки на служителите, „за да имат какво да си прехвърлят с останалите институции“, както и да „придобият увереност и решат проблемите със замърсяването на въздуха в Русе“.

Днес имаше пореден протест, този път пред сградата на екоинспекцията

"Аз моите ги оставям, за да може да има какво да си подават институциите... Да може да си подават, примерно РИОСВ да подаде на Общината, Общината на РЗИ, РЗИ да върне на РИОСВ, след това до областния управител и да имат с какво да си играят... предполагам, че сега ще се вземат в ръце и няма да си подават топката и ще има решение на проблема.“, каза Ростислав Кандиларов, екоактивист.

Ние не считаме, че всички в тази институция са престъпници или са корумпирани, или са нещо друго. Напротив, трябва им решителност, за което им трябва и нашата подкрепа, каза Мариян Димитров.

"В момента сме се обединили и закупуваме една мобилна станция, която ще може да засича както бензен, така и други популярни химични съединения, които се носят в този въздух... /Ще направим сдружение, да защитава интересите на Русе. Ние като граждани, освен че изразяваме мнение, ще си търсим правата и в съда. Нашата цел тук е да Ви дадем тази топка. Заповядайте. Разбрахте посланието? Ние като граждани ще работим, за да може този град да стане с по-чист въздух. Пожелавам и на Вас да имате смелост, защото за да застанете срещу едно предприятие – замърсител се изисква смелост", каза Иван Белчев, екоактивист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Ангел
    До момента Българинов категорично се справя с работата си!Безспорен авторитет,човек преди всичко!Хубаво е и наложително да има повече такива хора в управлението!
  • 3
    9
    До 8
    И от кого са тези положителни отзиви...аз пък чувам други неща от всички работещи с него. И ако го махнат, просто ще е ясно, че са разбрали, че за нищо не става и е един голям въздух под налягане.
  • 2
    8
    ЗА Българинов - категорично!
    Нека да оставят Българинов за областен управител - все пак е отскоро! Отзивите за него досега са положителни, че е земен и разбран, достъпен и с опит - житейски и професионален. Ако, обаче, сега решат да го махнат ще означава само едно - политическа метла, която не се интересува дали човекът е кадърен и има професионални качества. Предната политическа върхушка на батБойко и без това ни завеща рояци "калинки" на много нива в администрациите, от което произлезе искането на хората за "Промяната ... " на статуквото.
  • 0
    7
    Валентин Ангелов
    Вдигайте се , махайте такива боклуци. И бой с лопата по кратуната.
  • -1
    6
    Аз съм ЗА Българинов!
    Що?На Българинов кво му има, че искат да го сменят.За мен си върши работата съвестно човека.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари