Московски: Винетките трябва да поскъпнат

0
Това е логично – цената им не е променяна от около 10 години, заяви Ивайло Московски
Това е логично – цената им не е променяна от около 10 години, заяви Ивайло Московски

Нужна е корекция в цените на винетките. Това е логично – цената им не е променяна от около 10 години. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на годишния отчет на програмата, предаде репортер на Economic.bg.

"Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в диапазона, в който сме правили анализи. Няма логика да си нанасяме такава щета, оставяйки тежкотоварните автомобили да преминават почти безплатно през България", обясни Московски. По думите му, те рушат пътната настилка, създават предпоставки за ПТП и натоварват значително трафика.

"Излиза 2-3 пъти по-скъпо да се превози транзит стока от единия край на България до другия с влак, отколкото с автомобилен транспорт. Това е абсурдно и не би трябвало да съществува у нас, както не съществува, в която и да е друга държава в Европа. Това е по-различна от винетната система.  Нужно е въвеждане на тол система за тежкотоварните камиони и запазване на винетките с „с корекция на завишение“ за леките автомобили до 3.5 тона", поясни Московски.

Той посочи, че по този начин ще се плаща толкова, колкото и ще се ползва. "Ангажиментът за провеждане на тази политика е на АПИ и МРРБ. Бих подкрепил изменение на стойността на винетките по оскъпяване, защото това е логично. Винетките не са пипани от около 10 години", допълни Ивайло Московски.

Над 1,575 милиарда евро са разплатени на бенефициентите, което формира около 80% от общите средства по Оперативна програма „Транспорт“.

"Водим интензивни разговори с министерството на финансите. Обсъждаме различни варианти, които да гарантират, че ще можем да разчитаме на заеми, за да се завърши това, което не успяхме", заяви министърът на транспорта.

На конференцията, Московски отчете, че в рамките на една година са пуснати в експлоатация четири големи инфраструктурни проекта – Лот 2 на АМ „Марица“, Лот 4 на АМ „Струма“, както и метрото до Летище София и до Бизнес парка в кв. Младост 4. Успешно приключи проектът за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав, който се изпълнява от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав. Приключиха и двата проекта за наблюдение на корабоплаването по море и река – VTMIS и BULRIS.

България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабите”, допълни Московски.

В заключение транспортният министър заяви, че е благодарен на всички изпълнителни екипи. "Надявам се това, което постигнахме да бъде една устойчива база за всички институции, към които принадлежат бенефициентите по ОП "Транспорт", завърши Московски.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари