Москов: Машините с "джънк фуд" аут от училищата

0
Училищата ще трябва да извадят машините, в които се продава "джънк фууд"
Училищата ще трябва да извадят машините, в които се продава "джънк фууд"

Училищата ще трябва да извадят машините, в които се продава "джънк фууд". Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на дискуията "Здрави в училище", организирана от "Труд" и "24 часа", която Канал 3 излъчи на живо. Още следващата седмица Регионалните здравни испекции ще започнат проверки и ще махнат вредните храни от тях - чипс, вафли, газирани напитки.

Това е само първа стъпка от правителствената програма „За здраво поколение“, която  Москов и спортният министър Красен Кралев оповестиха на събитието. А както здравният министър посочи, тя съдържа 3 генерални стълба: създаване на условия за активен начин на живот и развитие на двигателната култура на децата и учениците, вторият - създаване на навици за здравословно и правилно хранене и третият – масирана информационна кампания в училищата, насочена към учениците и в помощ на учителите.

„В момента сме на път да загубим битката с компютрите и електронните игри, отлеждаме малки тв зомбита, както наскоро ми каза един посланик на държава от ЕС“, заяви на дискусията Красен Кралев. За да обърне тази опасна тенденция, по предложение на спортния министър правителството въвежда трети час по физическо чрез обсъждани на второ четене законови промени. А за да запали още повече децата към спорта, екипът на Кралев предвижда в училищата да влизат известни български спортисти, които в ролята на треньори да провеждат атрактивни часове с учениците. Не както е в момента - третият час да минава на токчета и по дънки, само и само да се отметне, разказа Кралев.

Водещият специалист по хранене и диететика проф. Донка Байкова пък посъветва родителите да заместят вредната закуска в полезна - примерно с различни мюсли, да се дава един банан или да се приготвя сандвич от дома, но с пълнозърнест хляб и пастет от извара, маслини и качествено филе. „Много тревожно е, че тестените закуски, които изместиха добрата идея за плод в училище, са пълни с Е-та! Това показват последните проучвания“, алармира проф. Байкова. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари