Община Русе излезе с позиция за фирмата, доставяща плодове и мляко в училищата

0
"Нормалните пазарни условия са ново и непознато явление за свикналите на политически комфорт фирми", заявяват от общината
"Нормалните пазарни условия са ново и непознато явление за свикналите на политически комфорт фирми", заявяват от общината Снимка: Dunavmost, архив

Официална позиция на Община Русе във връзка с подадена до институциите жалба и сигнали от Мартин Тихомиров Киров, касаещи доставката на плодове, мляко и млечни продукти от "Шогун" ЕООД в учебните заведения на територията на общината

Община Русе подкрепя реалната конкуренция между доставчиците на плодове и мляко за детските заведения и училищата

Заявител на доставките са директорите на учебните заведения, които  избират съгласно нормативните изисквания

Във връзка с подадени сигнали и жалби от собственик на фирма, снабдяваща училища и детски градини в Русе по схемите “Училищен плод" и “Училищно мляко“, Община Русе припомня условията и реда, по които се осъществяват доставките. Съгласно приетата Наредба, уреждаща предоставянето на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти за децата и учениците, заявител на доставките са директорите на учебните заведения, а не общинската администрация.

Това беше обяснено на представителя на „Шогун“ ЕООД Мартин Киров при проведените две срещи в Община Русе. Всички отговарящи на условията фирми могат да участват в процедурите за възлагане на обществени поръчки. Директорите вземат самостоятелно решение съобразно нормативните изисквания, за да изберат най-доброто съотношение между качество и цена за доставка на храни и напитки за русенските деца.

Твърденията на предприемача за вмешателство в избора им от страна на Община Русе и за разпореждане млечните продукти да се внасят от друга община за сметка на местното производство, не отговарят на истината. 

За учебната 2020 - 2021 година „Шогун“ ЕООД  е била избрана за доставчик на мляко и млечни продукти в 16 от 18 детски градини (88,8% от пазара) и в 20 от 23 училища (86,9% от пазара), участващи в схемата.

Подобен е случаят и с доставката на плодове за учебните заведения. За последната учебна година фирмата е доставчик в 15 от 18 детски градини (83,3% от пазара) и в 20 от 23 училища (86,9% от пазара), участващи в схемата.

 Данните в приложените таблици ясно показват стремежът на фирмата да обхване 100% от местните доставки на плодове и мляко.

 За разлика от ситуацията, наложена в предходни мандати обаче, сега всички отговарящи на условията дружества имат възможност да спечелят обществената поръчка. Директорите правят своя информиран избор. Валидни са принципите на пазарната икономика, а “преференции”, “натиск” и “страх” са отпаднали думи от речника на администрацията.

 Очевидно нормалните пазарни условия са ново и непознато явление за свикналите на политически комфорт.

 Община Русе ще продължи да следва принципа си всяка от процедурите по възлагане на обществена поръчка да бъде напълно прозрачна за гражданите и фирмите и провеждана в условията на реална конкуренция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари