Морето завря от медузи

0
Медузите, които побъркаха плажуващите този уикенд, са тип "зелка" - големи с пипала
Медузите, които побъркаха плажуващите този уикенд, са тип "зелка" - големи с пипала

Морето на юг завря от медузи. В неделя, когато в Бургас се проведе плувният маратон от остров Света Анастасия до града, най-големият проблем на организаторите се оказаха огромните мекотели. На няколко плувци е оказана лекарска помощ, бити са им инжекции заради тежки опарвания, съобщиха лекари.

Медузите, които побъркаха плажуващите този уикенд, са тип "зелка" - големи с пипала. Когато морето е гладко и водата е топла, те идват към брега. Техни жертви най-често стават децата. За щастие черноморските медузи не са много отровни, но могат да предизвикат дерматит, съобщава „Труд".

Пипалата им отделят слуз с три токсични вещества. Най-неприятно е, ако слузта попадне в очите. Затова се препоръчва плуването с очила, а пострадалото място трябва да се измие с морска вода.

„Край Варна още не се забелязва нашествие на медузи, но там ги чакат, защото в края на август и началото на септември настъпва естественият им цикъл", каза шефката на Института по рибни ресурси в морската столица Даниела Петрова. Този феномен се обяснява със съвпадение на фактори - висока температура на водата, светлина, наличие на храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари