„Монтюпе“ отказва да получи заповедта за спиране на цеха за леене на алуминий

1
Преди по-малко от седмица от „Монтюпе“ опровергаха обвиненията, че производството замърсява града
Преди по-малко от седмица от „Монтюпе“ опровергаха обвиненията, че производството замърсява града

Представителите на „Монтюпе“ са отказали да получат официално заповедта за спиране на инсталацията за каруселно леене на алуминий- Карусел № 1.

Това съобщи директорът на РИОСВ в Русе Лилия Атанасова. Тя обаче бе категорична, че отказът не спира изпълнението й, предаде Русе Нюз.

Пломбирането ще се извърши на 25 септември от експерти на инспекцията, съвместно с представители на „Монтюпе” и със съдействието на Областния управител на Област Русе. Съоръжението ще остане запечатано до привеждането на дейността в съответствие с изискванията на комплексното разрешително на дружеството, уточниха от екоинспекцията. Заповедта може да бъде обжалвана в 14 дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд – Русе съгласно Административно-процесуалния кодекс.

Решението идва след многобройните сигнали на граждани за замърсяване на въздуха и измервания, които са показали превишаване на допустимите еконорми. Последното обгазяване беше в нощта срещу първия учебен ден тази година. Тогава градът осъмна с мирис на бакелит и сяра.

Преди по-малко от седмица от „Монтюпе“ опровергаха обвиненията, че производството замърсява града. От завода подчертаха, че обвиненията са неоснователни и недоказани и целят тенденциозно оклеветяване на предприятието.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари