Много села в Русенско са без свещеник дори за празниците

3
На хората им липсва духовната подкрепа най-много в тия светли дни
На хората им липсва духовната подкрепа най-много в тия светли дни Видео: NOVA

В Русенско един свещенослужител се грижи за енориашите в няколко населени места

За съжаление и на тези празници ще има села в България, които ще останат без свещеници. Остър недостиг се усеща в Русенска епархия. А липсата особено силно се усеща по големите празници. Ден-два преди празника на отец Серафим му се налага да набере върбови клонки и да ги освети. След това тръгва да обиколи църквите в селата в Беленска околия, за да остави символа на благословението за празника.

Повече от десет години отец Серафим се грижи за енориашите в няколко села. Едно от тях е Копривец, където е манастирът „Света Петка“. Отива ден по рано, защото на самия празник ще служи литургия в друго населено място.

Свещениците в цяла България, не само в Русенска епархия са малко, свещеници няма, полето за работа е голямо. Налага се на един свещеник да обслужва няколко населени места, но се стараем на големите празници да посетим няколко населени места, за да може да предадем благословението на празника”, споделя отец Серафим, предава NOVA.

Хората които отиват в храма за празника не са много. Всички те са водени от необходимостта от духовна подкрепа и уважение към традициите и усещат липсата на свещеника по празници

Искаме да идваме по празници, да поговорим с отчето, когато ни домъчнее за нещо, да споделим. Всеки си има мъки, като отиде на църква малко се разтоварва”, твърди Петрана.

И въпреки, че не може да е във всички храмове по празниците, отец Серафим пожелава да ги посрещнем: "С най-светлите одежди, с най-светлото настроение и с най-голямата любов, която можем да имаме в себе си”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    onzi
    Те еноряши не останаха. В какво да вярват, разколена и неодухотворена Църква? Монасите с обратни наклонности и нямат срама от никой? Църквата, вместо да помага на вярващите, само вика - дай. В миналото е била подкрепа за народа, сега е бреме, внася разкол в хората и ги дели на цвят, сексуалност и вяра.
  • -5
    1
    Кошмар
    Драма, голяма драма!!!!! Няколко хрантутника по-малко ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари