Млади политолози: Кабинет ще има, пълен мандат - едва ли

0
Скептицизмът за пълен мандат на бъдещо правителство преобладава сред младите изследователи
Скептицизмът за пълен мандат на бъдещо правителство преобладава сред младите изследователи Снимка: iStock/Guliver

Правителство по-скоро ще има, пълният мандат обаче е по-малко вероятната опция

Това е обобщение в мненията на изявени млади политолози у нас, синтезирано от "Галъп интернешънъл болкан". По този начин Агенцията чества 30-годишен юбилей и разговаря с изявените политически изследователи до 30-годишна възраст. Участниците в инициативата стават още повече в поредното допитване до младите изследователи.

Калоян Велчев, докторант в катедра "Политология", СУ "Св. Климент Охридски", например, смята, че правителство ще има, но то най-вероятно ще се намира в постоянна предизборна кампания и динамична вътрешна конкуренция. Когато някоя от партиите, влезли в управлението, се почувства достатъчно силна, тя най-вероятно ще се опита да предизвика нови избори като оттегли подкрепата си към кабинета, е мнението на Велчев.

Според политолога Сергей Петров проблем със заметени различия по време на преговорите може да ескалира във всеки един момент.

Според Теодора Йовчева, доктор по политология от СУ "Св. Климент Охридски", този път изглежда, че отговорът на въпроса "да бъде или да не бъде" правителство, ще е положителен, ако партиите рационално калкулират ползите си. Мандатът на това правителство обаче няма да бъде пълен, поради две причини - вътрешнокоалиционни и социални. Новите лидери няма да се ръководят от мускетарския принцип и ще напуснат коалицията, ако тя започне да носи електорални щети, коментира Йовчева.

Пълен мандат изглежда трудна задача, но е време да се положат усилия, пише социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Юлиана Гальова. Дария-Лора Дачева, председател на Студентския клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски" обаче е по-скоро скептична - според нея напрежението в обществото не е спряло да расте, а асоциациите, които предизвикват много от решенията в последните дни, със сигурност не са позитивни.

Скептицизмът за пълен мандат на бъдещо правителство преобладава сред младите изследователи. Политологът Яница Петкова от "Галъп итнернешънъл болкан" обаче напомня: "историята никога не тече в предначертани прави коловози, но често се оказва, че именно временните неща са най-трайни".

По всичко личи, че има всеобщо желание да бъде излъчено правителство - всички участници в преговорите, с изключение на "Продължаваме промяната", са на предела на електоралните си сили и имат нужда от някакъв период на стабилност, за да могат да се справят с вътрешните си проблеми, смята Антон Стоянов, магистър по политическо консултиране, работи в консултантска агенция в Брюксел, с фокус европейска здравна политика. Освен това според него всички ясно си дават сметка, че гласоподавателите са готови да накажат всеки, когото набедят за отговорен за един евентуален провал на коалиционните преговори. Въпреки това е грешно да се надяваме на твърде много - коалиция, изградена от толкова разнородни политически играчи вероятно трудно ще оцелее за един пълен 4-годишен мандат, но за сметка на това ще може да изпълни редица цели в краткосрочен и средносрочен план, смята младият изследовател.

Това, което не видяхме в 45-тото и 46-тото ОНС, виждаме сега в големи количества - дискусии и разговори по политики, още преди да е сформиран парламентът, коментира Атанас Радев, политолог, зам.-председател на Студентския клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски".Поставя се широк времеви хоризонт на политиките, които ще реализира бъдещото правителство, но трябва да имаме предвид вътрешнопартийните въпроси, които могат да променят ситуацията. Прогнозирам, че при нормализиране на обстановката в здравен и икономически план, можем да очакваме следващи избори, смята той.

Иван-Асен Иванов, политолог, завършил "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", коментира, че през последните седмици ставаме свидетели на един изцяло нов подход при изграждането на управленска коалиция в българската политика. Балансираното, търпеливо и изключително консенсусно водене на преговори от страна на "Продължаваме промяната" е нетипичен и задължаващ похват, който успя да усмири дори и най-ярките партийни "остриета" в БСП, ИТН и ДБ, коментира той.

Въпреки всичко това, все още предстои да видим дали тези пожелателни намерения, които безспорно са добър знак, ще бъдат запазени и при необходимостта от водене на реална, ежедневна парламентарна и политическа дейност,смята Иванов.

Илия Елияс, политолог, магистър по политическа социология, СУ "Св. Климент Охридски", смята, че е рано да се каже. От видяното досега може да се очаква, че кабинет може да се сформира. Голямата драма за едно евентуално бъдещо управление ще е не евентуалното му сформиране, а евентуалното му справяне с първия голям шоков тест за него, който ще дойде през януари и февруари, коментира той.

Най-вероятно е да се образува кабинет, защото има силни публични настроения към спиране на изборния цикъл и окончателното превръщане на протестните нагласи в "правителство на промяната", отбелязва Кристиан Стефанов, докторант в катедра "Политология", СУ "Св. Климент Охридски".

Трайността на кабинета ще зависи от възможността на всяка партия да трупа политически дивиденти от "прокарването на реформи" и задържане на високата наказателна цена при напускане на правителството, посочва Стефанов.

Не мисля, че остана човек, който да твърди, че правителство няма да има, смята и Лидия Даскалова, юрист, завършила "Право" в СУ "Св. Климент Охридски", която учи втора специалност "Политология" и допълва, че появяването на новите играчи на политическата сцена коренно измени общата картина. Въпреки това не смятам, че то ще издържи дълго. Твърде фундаментални различия имат политическите субекти в тази коалиция на компромиса, отбелязва Даскалова. Вероятно ще се задържи максимум една година, но това не е толкова фатално. Държавата има спешна нужда от стабилност и от вземане на решения върху проблеми от първостепенно значение като здравната, енергийната и финансовата криза. Дано постигнат консенсус поне върху тях, както многократно заявиха, че ще направят, ако успеят - това ще бъде оценено от обществото и то би им гласувало доверие отново на потенциални бъдещи избори, смята тя.

Според Марая Цветкова, политолог, преговорите са били по-скоро с ПР ефект. И си мисля, че целят да оправдаят липсата на подобни дебати в предизборната кампания, казва тя. Все още не е ясно какво са се договорили партиите извън светлината на прожекторите. Видно е, че има желание за обща работа, но разковничето ще са отново личностите, избрани за пост в Министерски съвет. Аз се надявам да бъдат избрани консенсусни, а не компромисни личности за министри, казва тя.

Да, ще имаме правителство, категоричен е Марио Русинов, политолог. Равносметките са направени, а ползите от нови избори претеглени. Който имаше да спечели от нови избори - го направи. Оттук насетне нови избори ще донесат само загуби на всички, претендиращи за системност, смята той.

Животът на бъдещ кабинет е по-вероятно да е кратък, но това е без значение. Направят ли се ударните реформи на антикорупционните органи и обезвластят ли се локалните и централни зависимости, на едни евентуални бъдещи избори, партиите най-после ще може да премерят истинските си сили, коментира Русинов.

Посланията от резултатите са ясни, "Продължаваме промяната" спечелиха изборите, защото дойдоха със заявка, че искат да направят правителство и не само, че искат, а и че са способни да го направят, коментира Николина Стратиева, студентка по "Политически науки" в УНСС, председател на "Его Политико". Правителство ще има, за да няма още наказания от народа, а "Продължаваме промяната" има голямото предимство в това, че ще направят коалиция с формации, които губят своите позиции. Вярвам, че в момента, в който България почне да излиза от кризите, парламентарните групи биха били много по-смели в изказа си. Балансът е крехък, особено, когато четири политически формации се крепят на него, смята тя.

Всички знаци, дадени до момента от евентуалните бъдещи коалиционни партньори, сочат, че съставянето на правителство е силно вероятно, е и мнението на Флора Стратиева, влогър, студент по журналистика, НБУ. Атмосферата на преговорите, пренасянето им на експертно ниво, след принципното съгласие на лидерско такова, както и детайлните дискусии за приоритетите и програмите на четирите формации показват, че се полагат усилия за съставянето на бъдещо управление, чиято продължителност обаче все пак продължава да е под въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари