Младежи с увреждания от Русе отглеждат билки

0
Чрез трудотерапия детегледачките изграждат у децата редица умения и усещания за работа и полезност
Чрез трудотерапия детегледачките изграждат у децата редица умения и усещания за работа и полезност Видео: БНТ Русе

23 младежи с тежки увреждания в Русе помагат за отглеждане на билки и подправки в двора на къщата, в която са настанени.

Така чрез трудотерапия детегледачките изграждат у децата редица умения и усещания за работа и полезност. Макар да не могат да изразяват с думи чувствата си, чрез поведението си децата показват, че близостта с природата ги прави по-добри и по-уверени в себе си, предаде БНТ Русе.

Младежите са с изключително тежки увреждания и затова често се превръщат в „арестанти” в собствения си дом. За да разнообразят делника им детегледачките ги насърчават да помагат в отглеждането на билки и подправки в самия двор на къщата, в която живеят.

Пламена Стефанова – управител на център за настаняване от семеен тип
„Участват доколкото позволяват техните възможности. Но са много активни и искат да правят всяко едно нещо, което видят, че прави жената. Поливат ги, махат тревичката, която е излишна.”

Така градинката на двора се обогатила с билки, които в подходящо време берат, а зимата използват за чай.

Пламена Стефанова – управител на център за настаняване от семеен тип
„Имаме си и магданоз, копър, който пак ни влиза в употреба в нашето ежедневие, тиквички, ягодки. Това наистина е много полезна терапия – трудотерапията. Ние държим на нея, защото по този начин нашите младежи и девойки се чувстват много полезни, че са свършили нещо. Получават похвала за това, а ние държим да го поощряваме.”

Специалистите са категорични, че позитивното отношение води до промяна в поведението. Младежите не могат с думи да изразят радостта си от досега с природата, но когато очите им светят от щастие, а поведението им е добро възпитателите им знаят, че са свършили работата си.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари