Млад българин направи филм за глаголицата

3
Пламен Мирянов засне филм за глаголицата в изоставената църква Кирил и Методий
Пламен Мирянов засне филм за глаголицата в изоставената църква Кирил и Методий

В чест на Деня на будителите 27-годишният архитект Пламен Мирянов засне филм за глаголицата в изоставената църква Кирил и Методий в село Мали Извор край Гложенския манастир.

Кадри от филма са заснети и в пещерата "Проходна" в Стара Планина известна още като "Очите на Бога".

Младият архитект, който строи жилищни сгради е пламенен родолюбец и стана известен покрай няколко свои уникални инициативи. Той засне как опънаха най-голямото българско знаме на събор в Рожен, след това продължи инициативата като го разпъна на поляните около Седемте рилски езера. С организираторите разделят знамето на 11 хиляди малки знаменца и ги даряват благотворително на хиляди българи.

През юни младият мъж заедно с ентусиасти полетя с балон над Белоградчишките скали и засне преживяното в клип.

"Според мен днешните будители са онези, които откриват новото - било в науката, било в литературата, било в изкуствата, в технологиите, но и съхраняват традициите ни, културата и спомена за предишните будители през вековете. Те са тези, които ни напомнят, че имаме древна история, от която можем да черпим сила и самочувствие. Те са тези, които ни предизвикват и карат да не спираме да се развиваме и да покажем целия си потенциал. Будителят според мен е онзи, който извисява духа и съзнанието на всички останали. Дори само като им припомня исторически дати с огромно значение за нас, българите", казва пред "24 часа" младият националист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари