Миризма на "гнили ябълки" трови икономиката ни

0
Скандалът с "Гнилите ябълки" в съдебната система и кражбите на фирми, "Осемте джуджета", съшитите с бели конци дела срещу бизнесмени като братя Бобокови, Иво Прокопиев, бившите министри Дянков и Трайчо Трайков и др. - все очевидни примери за опити за тормоз през съдебната система
Скандалът с "Гнилите ябълки" в съдебната система и кражбите на фирми, "Осемте джуджета", съшитите с бели конци дела срещу бизнесмени като братя Бобокови, Иво Прокопиев, бившите министри Дянков и Трайчо Трайков и др. - все очевидни примери за опити за тормоз през съдебната система Снимка: БГНЕС

"Големият проблем на Борисов е, че вече не му вярваме дори когато казва истината"

 Интервю на икономиста Георги Ганев пред Сега.

Доц. Ганев, споделяте ли мрачната прогноза на бившия финансов министър Симеон Дянков, че до две години ще се наложи вдигане на данъци - най-вече заради "дупката" в пенсионната система, която се разраства неудържимо?

- Факт е, че пенсионната система в България ще се напряга все повече и повече и нуждата от бюджетни инжекции в нея расте главоломно. Така нареченото обществено осигуряване е пирамидална схема - пенсионните вноски на новите участници отиват за плащане на пенсиите на по-старите. При това държавата ни заставя да участваме в тази пирамида - не можеш да кажеш: Не искам да участвам повече, изплатете ми парите, които съм внесъл досега. А тъй като населението на България намалява и застарява, все по-малко работещи трябва да поемат разходите за все повече пенсионери. Щеше да е лесно, ако на четирима работещи се пада един пенсионер. Но няма как един работещ да издържа пенсионер и половина, системата ще рухне, ако не я крепи бюджетът.

И вторият пенсионен стълб има проблеми. Той е недокапитализиран и това е големият грях на поредица правителства - според първоначалния план още преди 15 години вноската за втора пенсия трябваше да е станала 7%, а тя си стои на 5%. Има и много ограничения, които са във вреда и на пенсионните фондове, и на техните клиенти, защото им пречат да генерират високи доходи. Да не говорим, че управляващите позволиха на хората да напуснат пенсионните фондове, където е ясно кой колко пари има в личната си партида, и да се върнат в държавното ДОО, където всички пари отиват в един кюп и положението е "Куче влачи, диря няма".

- Е, при това "нарастващо напрежение" наистина ли ще ни сполети вдигане на данъци и защо Дянков смята, че ще е ДДС, а не плоският подоходен данък, който има толкова гръмогласни критици?

- Първо, не мисля, че ще се случи в близките 2-3 години, по-скоро ще е в края на десетилетието. Да, разходите за пенсии растат, държавата е във валутен борд, не може да печата пари и остава да вдигне някой данък. В това отношение логиката на Дянков е изрядна. Но не знам дали е политически възможно - не съм сигурен, че някой ще има куража.

- Защо не - БСП периодично внася проекти за премахване на плоския данък, за въвеждане на необлагаем минимум и за високи ставки за богатите?

- Първо, това изобщо няма да доведе до повече приходи в бюджета, по-скоро може да се случи обратното и пак няма да има пари за пенсии. Второ, като разговарям с привърженици на прогресивното облагане, винаги ги питам къде слагат летвата за "неприлично богатство", което искат да накажат с висок данък, и те винаги се оплитат в отговора. Защото се оказва, че идеята им за богатство обхваща средната класа, хората със средните доходи. Това са много гласоподаватели, а партията, която реши да ги накаже с по-висок данък, рискува да ги загуби.

- Как оценявате антикризисните мерки на кабинета "Борисов" през тежката 2020 година?

- Не одобрявам избирателното намаляване на ДДС за онези, които викат по-силно или си общуват на четири очи с премиера. Намирам за възмутително, че това бе направено без никакви анализи и сметки - дори на гърба на салфетка не написаха какво очакват като плюсове и минуси от подобна мярка. И сега няма анализ какъв е ефектът от свалянето на ставката от 20% на 9% - нито за заведенията, нито за бебешките храни и памперсите. Да, книгоиздателите обявиха, че имат ръст на продажбите, но Министерството на финансите мълчи. А е редно да каже колко са спасените работни места като ефект от намаляването на ДДС, какво става с приходите от данъка и т.н.

Най-известната мярка - "60 на 40", изглежда, посработи. Но пак има партизанлъци, гафове - една фирма се класира за помощ, друга не, не съвсем ясни и обмислени критерии. Смятам, че тегленето на милиардния заем през 2020 г. беше правилно. Моментът бе много добре уцелен - България взе парите при много добри условия, сега те стоят в резерв и страната ни стои много стабилно финансово.

- Но през декември правителството за нула време извади и изхарчи цели 4 млрд. лева от фискалния резерв, без да разберем къде отиват тези пари.

- Принципно фискалният резерв е точно за ситуации като сегашната - "бели пари за черни дни". Иначе си е традиция правителството да "развързва кесията" през декември. Да, непрозрачното харчене е огромен проблем. И, да, сега сумата е рекордна, но нима сте изненадани? Изборите са съвсем близо и няма сила, която да спре управляващите да харчат като луди в предизборна ситуация.

- Защо големите инвестиции все заобикалят България и отиват в други източноевропейски страни? Вижте последните новини - южнокорейски гигант вдига завод за батерии за електромобили в Унгария за 2.3 млрд. долара, китайци правят огромен завод за хладилници в Румъния, "Фолксваген" се отказа да прави нов завод, но преди това предпочете Турция...

- У нас инвеститорите - и задгранични, и местни, не се чувстват сигурни, не са защитени. Наскоро участвах в проучване за връзката между икономическото развитие и ефективността на правораздавателния сектор (изпълнението на договорите, правната сигурност има важно значение за разходите на бизнеса). Направихме преглед на различни международни изследвания и обзорни индекси през последните 13-15 години. Това, което казват те за България, е част от обяснението защо са малко чуждестранните инвестиции. Сравнението със сродни държави като Румъния и Сърбия в тези класации - едната е член на ЕС, другата не е, показва, че и двете се справят по-добре от нас. Нашата правна система работи по-зле и съответно по много икономически индикатори изоставаме.

В проучването посочваме и конкретни случаи - скандалът с "Гнилите ябълки" в съдебната система и кражбите на фирми, "Осемте джуджета", съшитите с бели конци дела срещу бизнесмени като братя Бобокови, Иво Прокопиев, бившите министри Дянков и Трайчо Трайков и др. - все очевидни примери за опити за тормоз през съдебната система. Тази незащитеност на правата поражда несигурност и последствията от това са две - оскъпява се правенето на бизнес и се убиват стимулите за поемане на рискове (какъв е смисълът, ако ти направиш пробив, а утре някой ти превземе фирмата).

- Но е факт, че Турция, Сърбия, дори Унгария, която рискува да наруши европравилата, предлагат много щедри държавни помощи и така привличат едрите инвеститори.

- Аз съм убеден противник на такова привличане на инвеститори. Да, ще влязат едни пари, да, ще се създадат едни работни места. Но в момента, в който някой предложи на този инвеститор по-големи "бонбончета", той ще си вземе машините и ще се премести. На Румъния впрочем това вече много пъти ѝ се случва - инвестициите идват заради данъчни облекчения, а като изтече срокът на преференциите, "си взимат чукалата" и отиват другаде. Нямам нищо против, ако България даде бланкетна данъчна преференция за всички инвеститори - като нулевия данък за реинвестираната печалба, както е в Естония. Но не е честно да даваш облекчения, привилегии само на избрани фирми. Това е порочно и е късогледа политика.

- Какво мислите за несекващия скандал "АЕЦ Белене" и за поредния обрат с местенето на проекта в Козлодуй?

- Чудя се дали правителството не праща кодирани съобщения на някого за нещо, или наистина търси изход от "капана" - имаме "гьол", в който са заровени милиарди и продължава да се оскъпява, при това се твърди, че е сеизмоопасен. Вариантът с преместването може да е търсене на решение, а може да е поредната "димка" и след време правителството да се отметне, както толкова пъти се е случвало.

Това е един от големите проблеми на управлението на Бойко Борисов - толкова пъти са лъгали, че вече не им вярваме, дори да казват истината. Само вижте историята с кюлчетата и чекмеджето в спалнята на премиера - колко различни и взаимно изключващи се "обяснения" ни поднесе този човек в рамките само на едно лято.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари