Георги Ганев: Растежът на БВП може да е по-висок

0
На въпроса колко повече от 1,8% ръст се очаква да бъде БВП-то ни Ганев изрази вероятност да излезе над 2% годишен
На въпроса колко повече от 1,8% ръст се очаква да бъде БВП-то ни Ганев изрази вероятност да излезе над 2% годишен Снимка: БГНЕС

На въпроса колко повече от 1,8% ръст се очаква да бъде БВП-то ни Ганев изрази вероятност да излезе над 2% годишен

Информационно се събрахме с финансовия министър и ГЕРБ-СДС, за да видим къде има напрежение относно бюджета. Не е 100% сигурно дали ще дойдат парите по ПВУ, 33 мерки остават, дали ще успеем или не е сигурно в бъдещето, така че това трябва да се знае. Това заяви за БГНЕС Георги Ганев от ПП-ДБ, предаде БГНЕС.

Той обясни, че според финансовия министър са напрегнати нещата най-сериозно по ПВУ и донякъде дали ще се изпълни заложеното в събирането на косвените данъци, но по-скоро постъпилите вече към полугодието данни сочат, че рискът не е много голям. “Има определени резерви и по линия на приходите, защото заплатите вървят по-бързо, отколкото се очакваше в заложеното в бюджета и има резерви в някои от разходите, за които не е сигурно дали проектната готовност ще достигне до етап да се разплащат”, каза още Георги Ганев.

На въпрос дали Асен Василев има притеснение относно вероятността ръста на БВП да е 1,8 % депутатът от ПП-ДБ уточни, че по-скоро ръстът може да излезе по-висок от заложеното.

Това е така, защото всички ореваха, че Еврозоната е в рецесия, ние може да поспорим доколко е в рецесия, всъщност е на 0, казва се и, че Германия излиза от рецесията, а тя ако излезе и ние останем на второ тримесечие от 2% растеж, да може да се окаже, че до края на годината ще бъде още по-висок, така че рисковете на прогнозата са както по-надолу, така и повече от 1,8% ръст”, каза още той.

На въпроса колко повече от 1,8% ръст се очаква да бъде БВП-то ни Ганев изрази вероятност да излезе над 2% годишен. “За бюджета е важен номиналния ръст, тоест съчетанието между реален растеж и ръст на цените. Засега всички смятаме, че тези 184,5 млрд. са напълно приемлива оценка за тази година. Говорихме си и, че с бюджета за 2024 г. трябва значително да се процедира и проценти средносрочната бюджетна прогноза, защото откакто беше правена предишната от служебния кабинет, доста неща са се променили. Плюс сега редовното правителство може да заложи по-смели дългосрочни политики”, смята депутатът.

Относно ситуацията с Българския енергиен холдинг (БЕХ) и нуждата от внасяне на 100% дивидент в държавата Георги Ганев подчерта, че Василев и неговите съветници са обяснили, че няма да има проблем да се събере заложената сума от БЕХ, без това да създаде ликвидни затруднения за холдинга.

За дружествата към холдинга също не би трябвало да има проблем. Печалбата на холдинга за 2022г . е всъщност това, което той е взел от печалбата на дружествата за 2021г., така че не би трябвало да има сериозна задача пред дружествата. Проблемът обаче с обезценките, това което БЕХ призна за обезценка от Булгаргаз и от своя страна пък Булгаргаз обезценява като взема от Топлофикация, се оказва че има определени разминавания и двата одита трябва да се стиковат преди да бъдат заверени, за да бъде методът един и същ и числата поне да са едни и същи, а не БЕХ да казва, че обезценява една сума, „Булгаргаз“ да казва, че обезценява друга сума, защото става въпрос за неплатени неща откъм Топлофикация”, допълни още Георги Ганев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари