Мира Добрева: Едно време шамарите вършеха работа, ама сега ги забраниха

2
То даже в Библията е написано, че пръчката си върши работата
То даже в Библията е написано, че пръчката си върши работата Снимка: БНТ

То даже в Библията е написано, че пръчката си върши работата

В неделния сутрешен блок на БНТ популярната водеща Мира Добрева  заяви, че физическите наказания, включително боя, могат да бъдат част от формулата за успешно изграждане на личността.

Разговорът със събеседника ѝ – учителят в частно училище и писател Явор Русинов – беше посветен на училището като средство за изграждането на детето като личност. Темата се насочи към явлението „заучена безпомощност”. С него се нарича поведението на децата, които вместо да поемат знания в училище, че научават просто за де се нагаждат към образователната система. Като възрастни това нагаждане според правилата и възможните наказания се прехвърля и в работата им.

„Ама чакайте, наказания трябва да има. То даже в Библията е написано, че пръчката си върши работата. Даже има един анекдот: „Едно време шамарите вършеха работа, ама сега ги забраниха”, това каза Мира Добрева по темата.

Най-вероятно водещата се позова на Библията заради написаното в „Притчи”: „Да не ти се свиди да наказваш детето, защото, ако и да го биеш с пръчка, няма да умре”.

Дали обаче библейските текстове трябва да се приемат и прилагат дословно в съвремието ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Отегчен
    Няма ли кой да и отвърти един шамар на тая, че да се освести. Някога беше симпатична и тъпа. Сега е просто тъпа.
  • 1
    6
    Пешо
    https://youtu.be/gndtnBUinds
  • 3
    5
    Свиреп
    Тази, с твърде противоревчив етнически произход сериозно ли е започнала да дава педагогически съвети? Тази, която Торнев си я отупваше редовно. Щото е тъпа като дъното на тенджера. Дете не се бие, не се малтретира! То е дете! То не може да отвърне на ударите ви. Но ще натрупа гняв и агресия. Която ако не избие в спорт /примерно/ ще ви удари в най неочаквания момент. Първия ми съзнателен спомен - детска градина Ангел Кънчев, аз на 4 години и лелката Стефанова /НИКОГА НЯМА ДА ГО ЗАБРАВЯ/ ме биеше с пръчка защото нещо не ми е било кеф да спя следобед. Стисках очи и си представях как ще е намеря след години като порасна и ще я пребия. 4 годишно дете. Това помня. Е, не я намерих. Но и аз си патих, и други хора си патиха от агресията ми. Изобщо не търся оправдания. Давам обяснения.
  • -1
    4
    Lora
    Джони и тебе и детето ,явно ви трябва отупване понякога,за настроение!
  • -2
    3
    джони
    Алоу, някой ще ми бие детето, в градини и училища, е тогава АЗ ще приложа възпитателни методи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари