Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС обсъждат таван на цената на газа

0
Опитът за договаряне на подобен таван миналата седмица се провали
Опитът за договаряне на подобен таван миналата седмица се провали Снимка: БТА / АР

Опитът за договаряне на подобен таван миналата седмица се провали

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС се събират днес в Брюксел на извънредна среща в опит да договорят таван на цената на газа, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Опитът за договаряне на подобен таван миналата седмица се провали, след като няколко държави, сред които Германия, Нидерландия и Австрия, се противопоставиха с аргумента, че това би изкривило и нарушило пазара.

Лидерите на ЕС на срещата си на върха в края на миналата седмица изискаха проблемът да бъде решен до днес.

Дискусиите се съсредоточават около предложението на Европейската комисия за таван на цената на едро на газа, търгуван през нидерландския хъб Те Те Еф (TTF), чиято цел е да открие пресечна точка в мненията на страните членки по въпроса.

Потенциалният компромис се върти около налагането на по-нисък праг на тавана, съчетан с по-сериозни гаранции за сигурността на доставките и стабилността на финансовите пазари.

Решението трябва да бъде взето с консенсус, но може да се стигне и до квалифицирано мнозинство, ако повечето държави се обединят около възможен компромис, а само някои продължават да се противопоставят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари