Министърът на външните работи на Румъния ще бъде днес на посещение в България

1
В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с Мария Габриел
В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с Мария Габриел

В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с Мария Габриел

Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску ще бъде днес на официално посещение в България по покана на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с Габриел и пленарни разговори между двете делегации. Ще бъдат дискутирани въпроси от двустранен и международен интерес. Външните министри на България и Румъния ще направят съвместно изявление за медиите.

Според решение на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година, се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, а ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".

"Ще продължим да убеждаваме Австрия в готовността България и Румъния да бъдат изцяло в Шенген", заяви преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В края на януари Даниел Лорер, депутат от „Продължаваме промяната“, румънски и гръцки евродепутати предложиха в писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата, заяви премиерът Николай Денков няколко дни по-късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари