Министърът на културата представя екипа и приоритетите си

0
В срещата освен министър Атанасов участват зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов
В срещата освен министър Атанасов участват зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов Видео: Фейсбук / Дневник

"Това, на което ще разчитам, е най-вече заразното добро", заяви министърът на културата Атанас Атанасов

"Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България, а по-скоро пътешествие, в което исках да натрупам опит и умения от широкия свят, с надеждата, че някой ден ще мога да ги споделя тук, у дома, за по-добро. Това новият министър на културата каза пред медии днес по време на представяне на своя екип. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е била прекъсвана, дори с течение на годините става по-силна, каза още Атанасов, цитиран от БТА.

"Това, на което ще разчитам, е най-вече заразното добро. Ще разчитам на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза.

Вярвам, че с такава енергия няма как да не можем да променим контекста", каза министърът.

"А контекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен. Упадъка на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид кризата - всички трябва да бъдем ангажирани с тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където ѝ е мястото", добави той.

По думите му процесът никак няма да е лек и ще изисква промяна на много гледни точки, много висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, но най-вече - ще изисква поглед към един много по-широк и много по-далечен хоризонт.

Атанасов заяви, че в работата си като министър ще има три основни приоритета - достъпът до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването и възползването от нашето богатото културно наследство.

Министър Атанасов представи своите трима заместници и техните ресори.

Весела Кондакова, която беше в екипа на служебния министър Велислав Минеков, ще отговаря за сценичните изкуства, киното, училищата по изкуствата и по културата, авторското право и сродните му права, както и за националния дарителски фонд "13 века България" и НДК.

Юрий Вълковски ще отговаря за нематериалното културно наследство, международните и регионални дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество, програми и проекти за култура, както и националния фонд "Култура".

"През 2008 година, седейки от другата страна, осъдих МК във върховния административен съд по едно дело за достъп на информация. Защото тогава министерството отказваше да предостави тази информация. Сега съм в тежката ситуация не просто да седя отвън и да се оплаквам, а да съм този, който да отговаря за достъпа до тази информация", разказа Вълковски.

Бойко Кадинов ще отговаря за политиката на Министерството на културата в областта на материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари