Министърът на икономиката продължава обиколката си из Русе

3

Министърът на икономиката е на посещение в Русе

Възможностите за привличане на повече инвестиции в Русе и икономическите мерки за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока бяха сред водещите теми, които обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и заместник областният управител Синан Хебибов.

По думите на министър Везиева Русе и регионът имат всички необходими предпоставки за обособяването им като водещ креативен и рекреативен център при предстоящата актуализация на Иновационната стратегия за интелигента специализация. Потенциалът на областта се дължи както на богатото културно и исторически минало, така и на отлично подготвените специалисти във водещи приложни сектори, сред които и информационните технологии.

Тя отдава основно значение както на професионалното образование в региона, така и на обучението в Русенския университет „Ангел Кънчев“. От своя страна Синан Хебибов подчерта значението на високите технологии и добре подготвените кадри в региона, като гарант за развитието на конкурентно производство и постигане на висока добавена стойност.

Припомняме, че вчера министър Везиева заедно със заместник областния управител Синан Хебибов и други представители на държавната и места власт откриха уникален по рода си STEM център в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в крайдунавския град. Стойността на инвестицията е малко над 330 000 лева, като тя включва освен оборудване на кабинетите в училището с напълно нови компютри и таблети още и наличието на 3D принтер, плотер и най-съвременен софтуер, които да послужат при подготовката на водещи специалисти в модния бранш.

Министър Везиева подчерта още, че по Плана за възстановяване ще бъдат отпуснати 416 милиона лева за създаването на стратегически индустриални паркове. Ще се финансират най-вече дейности, свързани с изграждането на довеждаща, техническа и социална инфраструктура. Ще могат да се правят детски градини и подобни високотехнологични центрове.

Тя увери заместник областният управител Синан Хебибов, че държавата продължава да прави всичко по силите си, за да привлече повече чуждестранни инвестиции. Сред плюсовете, които изтъкна са ниските данъци, наличието на отлично подготвени служители, както и съществуващите индустриални зони, но за съжаление от някои инвеститори е имало и съмнения за нечиста бизнес среда.

Министър Везиева каза, че през последните шест месеца целият екип на министерството работи за прозрачност и обявява всяко инвестиционно намерение, за да се избегне усещането, че държавата толерира някого.

Колкото до високите цени за тока, то бе обявено, че до няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса. Работи се по няколко варианта за справяне с кризата. „Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв.“, сподели икономическият министър.

Тя заяви още, че е постигната договорка с водещи работодателки организации през следващата седмица да се разработи механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия. Идеята е да се подпомогнат най-вече енерго-интензивните производства, които в момента са на борсата и по този начин да се намали себестойността на продаваната от тях продукция. Активно се работи и върху актуализацията на наредбата за мерките за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно.

„Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти.“, коментира Везиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари