Заместник министърката на икономиката похвали русенския бизнес

0

Малките и средни предприятия от Русенска област показват все по-висока активност в използването на европейските средства. Наблюдава се значително нараснал интерес към ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и към разнообразните възможности, които предлага за финансиране на малкия и средния бизнес от региона“.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в информационен ден за представяне на процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) днес в гр. Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Само по първата процедура на ОПИК – за подобряване на производствения капацитет в процес на изпълнение в Област Русе са 25 проекта, на обща стойност 25 871 234 лв.“, обяви зам.-министърът. По процедурата е осигурен и допълнителен ресурс в размер на 141 млн. лв. за още 274 проектни предложения от резервните списъци. „Шест от тези проектни предложения са с място на изпълнение Област Русе, като общата им стойност е 5 986 265 лв. На бенефициентите е изпратено предложение за сключване на договор“, посочи още Везиева. Тя допълни, че икономическите сектори, в които са тези проекти са главно производство на електрически съоръжения, на машини и оборудване и на химични продукти.

Надявам се, че и представената днес процедура за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни предприятия ще предизвика също така голям интерес сред бизнеса от региона и ще доведе до реализацията на успешни и водещи до конкретни резултати проекти“, отбеляза още Везиева. Процедурата цели постигане на устойчив растеж и повишена конкурентоспособност на икономиката ни чрез интелигентно и ефективно използване на производствени ресурси и енергия. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 024 700 лв., като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

Зам.-министър Везиева посети и местно предприятие, което има успешно реализиран проект за внедряване на иновации по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013. "АВКО" АД е производител на промишлени уплътнителни изолационни материали и системи. Благодарение на високото качество на произвежданите продукти, непрекъснатото им усъвършенстване и създаването на нови технологии, фирмата се е наложила като лидер в тази сфера. Сред клиентите на фирмата са най-големите български предприятия в енергийната, химическата и машиностроителна промишленост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари