Министър Везиева в Русе: "Нечиста" бизнес среда отблъсква инвеститорите

5
Вижте подробности във видеото
Вижте подробности във видеото Видео: Русе Медиа

Русе и регионът имат всички необходими предпоставки за обособяването им като водещ креативен и рекреативен център при предстоящата актуализация на Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Потенциалът на областта се дължи както на богатото културно и исторически минало, така и на отлично подготвените специалисти във водещи приложни сектори, сред които и информационните технологии“.

Това заяви при визитата си в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева, предава Русе Медиа.

Тя коментира, че по Плана за възстановяване ще бъдат отпуснати 416 млн. лв. за създаването на стратегически индустриални паркове. Ще се финансират най-вече дейности, свързани с изграждането на довеждаща, техническа и социална инфраструктура. Ще могат да се правят детски градини и подобни високотехнологични центрове. Държавата продължава да прави всичко по силите си, за да привлече повече чуждестранни инвестиции.

Сред плюсовете на България са ниските данъци, наличието на отлично подготвени служители, както и съществуващите индустриални зони, но за съжаление от някои инвеститори е имало и съмнения за нечиста бизнес среда. Везиева заяви, че през последните шест месеца целият екип на министерството работи за прозрачност и обявява всяко инвестиционно намерение, за да се избегне усещането, че държавата толерира някого.

Колкото до високите цени за тока, до няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса. Работи се по няколко варианта за справяне с кризата. „Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв.“, сподели икономическият министър.

Тя заяви още, че е постигната договорка с водещи работодателки организации през следващата седмица да се разработи механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия. Идеята е да се подпомогнат най-вече енерго-интензивните производства, които в момента са на борсата и по този начин да се намали себестойността на продаваната от тях продукция. Активно се работи и върху актуализацията на наредбата за мерките за компенсиране на въглеродните емисии – нещо, което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно.

„Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти“, коментира Везиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук