Министърът на енергетиката лично занесе генератори на българите в Болград, Украйна

1
Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от местните хора
Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от местните хора Снимка: БТА

Министър Росен Христов бе посрещнат с пита от местните хора

Министърът на енергетиката Росен Христов лично предостави дарение от 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи. Той бе посрещнат от председателя на дружество “Св. св. Кирил и Методий” Иван Половнюк, директорите на гимназията “Георги Сава Раковски” Снежана Скорич, на Центъра за българска култура Галина Иванова, председателя на Болградския районен съвет Михаил Садаклиев и председателя на Болградската районна държавна администрация Генадий Бамбура и др.

Министър Христов започна посещението си от гимназията, където учат 500 българчета. В момента обучението там се осъществява на смени - 250 деца присъствено, колкото е капацитетът на бомбоубежището, и още толкова дистанционно. На всеки две седмици групите деца се сменят. “Впечатляващо и респектиращо е, че това училище, изградено със средствата и труда на българските преселници преди толкова много години, днес продължава да възпитава родолюбие и уважение към България”, каза Христов. Той разгледа българския културен център, както и църквата. По думите на местните електричество има само два часа на ден в града, а в близките села няма с дни. Те благодариха за помощта и добавиха, че освен за гореизброените учреждения, генераторите ще бъдат ползвани и за местната болница.

Дарителската акция бе организирана от Министерството на енергетиката и финансирана от дружествата към БЕХ. Помощта е в отговор на молбата на дружество “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Болград, с председател Иван Половнюк. Именно той се свърза с Министерството на енергетиката с апел за предоставяне на генератори, тъй като в резултат на военните действия голяма част от енергийната инфраструктура е разрушена.

Министър Христов предаде и дарение от сдружение Гръцки бизнес съвет в България с председател Минко Герджиков, които закупиха лакомства и суха храна за сънародниците ни в навечерието на Коледа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Octavian
    До номер 1 - Не сте прав. Тук той не носи генератори на украинците, за разлика от кресливата кампания на ДБ, а на населението с българско самосъзнание. Именно за тях е наш дълг да се погрижим, а ДБ да правят каквото си искат.
  • -3
    1
    Народа
    А аз лично бих му набил продажната тиква на кол! Усраинска курва! Наводнените българи във фургони спят тея на генератори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари