Министър Везиева разкри областите за инвестиции в Русе

0
Зам.-министър Везиева откри дискусия “Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор”
Зам.-министър Везиева откри дискусия “Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор”

„Чрез Стратегията за интелигентна специализация, съвместно с бизнеса и с академичните среди достигнахме до четирите тематични области. В Русе водещи са мехатроника и чисти технологии и IT секторът, като в региона има огромен потенциал за развитието на този сектор“.

Това заяви заместник–министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри днес дискусия на тема: “Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор”. Събитието се организира от Министерството на икономиката в партньорство с Български форум на бизнес лидерите и има за цел да предостави платформа за диалог между представители на институциите, местната власт и водещи компании по успешните стратегии за дългосрочно икономическо развитие и просперитет на Русе и региона.

Зам.-министър Везиева посочи, че министерството на икономиката през последните две години е задало макрорамката за развитие и постигане на икономически растеж, като един от основните приоритети е съвместната работа с бизнеса. Тя изтъкна, че са постигнати добри резултати в това партньорство, като макрорамката свързана с интелигентния растеж на България - Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/.

последните няколко години инвестициите представляват около 5% от общия оборот на средства в региона, а привлечените инвестиции и тези, които имаме намерение да привличаме с местната власт в Русе, са основно в областта на мехатрониката и чистите технологии”, каза още Везиева. “Надявам се работейки съвместно с Община Русе и Областна администрация по отношение на наредба за насърчаване на инвестициите, на местно ниво този процент ще се увеличи”, допълни тя. По думите й Русе винаги е бил машиностроителен и много добър туристически център, като това са две от нещата, които най-бързо могат да бъдат доразвити с общи усилия.

Тя изтъкна, че през предходната година са структурирани и Регионалните партньорски мрежи, като това са 6 представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/. „Идеята е тази регионална мрежа да се разраства, като считаме че можем да бъдем полезни за бизнеса, ако по места има хора, които да бъдат контактни точки и да могат да препредават информацията по отношение на политиките, които се разработват в министерството, както и да бъдат обратната връзка за потребностите на бизнеса“, допълни Везиева. По думите й приоритет е и съживяването на бизнес инкубаторите, които да се превърнат в места за срещи между бизнес и наука и в естествените центрове за осъществяване на добри практики.

Зам.-министър Везиева посочи, че чрез Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ се финансира устойчивото икономическо развитие по отношение на експортно ориентираните фирми, енергоефективността на малки и средни предприятия, както и тяхното иновативно бъдеще. „Предстои да отворим и няколко схеми свързани с женското и младежкото предприемачество“, завърши тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари