Министър Василев разкри кой е получил лъвския пай от милиардите

1
При местната власт най-много поръчки са възложени от община Бургас, Варна, Пловдив и Русе
При местната власт най-много поръчки са възложени от община Бургас, Варна, Пловдив и Русе Снимка: БГНЕС / Архив

Държавната фирма е сключила договори за 5 473 млн. лева за периода 01 януари 2019 – 30 април 2021 г. с подизпълнители, става ясно от данните на Министерство на финансите, представени на втория обществен съвет

Министърът на финансите дава на прокуратурата договорите на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Това обяви по време на втория обществен съвет министър Асен Василев, който представи разходите на държавата и начина, по който са правени в страната от централната власт и общините, или както той се изрази къде отиват парите на данъкоплатците.

Министър Василев уточни, че в договорите на държавната строителна фирма има данни за престъпление. „Разбрали сме се с ръководството на МРРБ“, каза още финансовият министър.

По време на дебата финансовият министър заяви, че проблемът е много по-сериозен, тъй като, ако се направи проверка на свързани лица, ще се види, че в определени фирми се концентрират средства, идващи от различни министерства.

От публикуваната за втория обществен съвет презентация става ясно, че Автомагистрали са сключили договори за 5 473 млн. лева за периода 01 януари 2019 – 30 април 2021 г. с подизпълнители. Най-много поръчки са отишли при "Автомагистрали Хемус" АД (30 договора за 960 млн. лева), следвана от "ГБС-Инфраструктурно Строителство" АД (19 договора за 513 млн. лева); "Хидрострой"АД (2 договора за 475 млн. лева); „Грома Холд“ ЕООД (6 договора за 395 млн. лева); "АБ АД" (3 договора за 335 млн. лева) и още 8 строителни фирми за общо 86 договора на стойност 1 776 млн. лева.

От представянето на министър Асен Василев стана ясно още, че държавата харчи огромни средства без прозрачност и „затова нямаме читави пътища“. В посочения проверяван период държавата е сключила договори за 31.4 млрд.лв., възложени от разпоредители с обществен ресурс. От посочената сума публичните предприятия са получили 19.299 милиарда лева , а разпоредителите с държавен бюджет - 12.111 млрд. лева.

През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени 18. 976 млрд. лева.; през обществени поръчки с един участник - 3.997 млрд. лева, а без обществени поръчки /т нар. In- house/ - 8.438 млрд. лева.

„Харчим огромни средства без достатъчна прозрачност - тази информация до вчера я нямаше и Министерството на финансите“, каза Асен Василев.

От презентацията е видно, че до април 2021 г. Агенция Пътна инфраструктура /АПИ/ е възлагала дейности четири пъти над одобрения бюджет. От 2019 година до април тази година АПИ е поела допълнително ангажименти за текущ ремонт и поддръжка над стойността на договорите за над 2.5 млрд. лева над бюджета, с който разполага, с обяснението че останалата част от парите ще се осигурят от пътните такси. За първите четири месеца на 2021 година АПИ има надвишаване на годишния бюджет за текущи ремонти с 1.3 млрд. лева.

В същото време в периода 2018 до 31 май 2021 г. реализираните приходи възлизат на 122 млн. лв. от пътни такси при планирани 1143 млн.лв. По този повод министър Василев каза, че това е причината да не можем да завършим нито една магистрала. „По този модел не може да имаме читави пътища, въпреки заделения огромен ресурс за тях. През миналата година е била планирано през пътни такси АПИ да събере 450 млн. лева, а е събрала 77 млн. лева“, уточни финансовият министър.

Той беше категоричен, че това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално, както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. „Истината е че тази сметка трябва да я платим или да предоговаряме с някои от фирмите. За около 300 - 400 млн. лева вече сме поставени пред свършен факт и сметката ни е изпратена“, каза финансовият министър.

Той даде и конкретен пример. Разходът на държавата за периода 2018 - 2021 година по два договора за проектиране, изграждане и поддръжка на ТОЛ системата е 321 млн. лв., но има приложения към анекс с изпълнителя, с които отпадат значими технически параметри от първоначалния договор без намаляване на стойността на договора.

От презентацията става ясно още, че тнй-големите крайни изпълнители на договори с обществен ресурс в периода 2019 - април 2021 година са: Обединение Консорциум Аркад получил 2.587 млрд. лева; Автомагистрала Хемус" АД - 960 млн. лева; ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин - 599 млн. лева; Фарма Консорциум - 595 млн.лева; Твел АОА - 428 млн. лева; ЕС Билд /през ДП "Пристанищна инфраструктура"/ - 393 млн. лева.

При местната власт най-много поръчки са възложени от община Бургас (18 договора за 155.6 млн. лева), следвана от община Варна (155 договора за 100.8 млн. лева), община Пловдив (32 договора за 74.7 млн. лева), община Русе (17 договора за 35.247 млн. лева), община Велико Търново (40 договора за 31.2 млн. лева), община Перник (7 договора за 24.8 млн. лева), община Плевен (21 договора за 17.060 млн. лева) и община Стара Загора (12 договора за 3.1 млн. лева).

Източник: 3eNews

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари