Министър Мартин Иванов: Проблемът е, че се сещаме за култура само по празници

0
Министърът откровено заяви, че няма как да оправи положението в културата за два месеца като член на служебния кабинет
Министърът откровено заяви, че няма как да оправи положението в културата за два месеца като член на служебния кабинет Видео: БГНЕС

"Проблемът е, че в нашето общество се сещаме за култура само по някакви празници - на 24 май, за образование на 15 септември, но иначе в ежедневието не се сещаме за тези неща и отношението ни изобщо към творците, към хората на изкуството, на културата, на образованите е много под това, което би трябвало да имаме", заяви министърът на културата Мартин Иванов. Той откри новата учебна година в две русенски училища – в Английската гимназия, която е завършил преди четвърт век, и в Училището по изкуствата.

Министърът откровено заяви, че няма как да оправи положението в културата за два месеца като член на служебния кабинет, но няма да спре да се опитва. Във всички сфери има проблеми и те опират до липсата на средства. "А средствата всъщност са функция от това ние на какво място поставяме тези ценности в нашата скала и защо така се случва, че България за най-важните неща, за най-ценните неща все няма пари. Крайно време е това безвремие в културата да престане, крайно време е ние като общество да принудим институциите, защото не само държавата и администрацията са ни виновни, и ние също сме го позволили също това да се допусне. Минете по централните улици на най-красивите български градове, виждате паметници на културата, които са в тежко състояние, минете по парковете, монументите дори на най-известните наши исторически личности -откраднати, за скрап, просто трябва да спрем да си обръщаме главата настрани", коментира Иванов.

Според него за да има пари за театрите, оперите и филхармониите, са нужни промени в реформата. "Не може броят на посетителите да нараства с по 5-10 % на година, а бюджетът, който ние сме отделили, да бъде константен. Когато едно число расте, а другото е константно, ще дойде ден, когато те ще се разминат. Това се е случило почти в първата година и ние сега сме се изправили пред един проблем, който се повтаря непрестанно", каза министърът. На среща със Съюза на артистите в България той е водил разговор да се прегледа отново реформата и да се види какво може да бъде подобрено и усъвършенствано, за да й се влее нова струя живот.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари