Министър Комитова: Строителството на пътя Русе - Велико Търново ще започне през 2022 година

3
Според служебния министър завършването реалистично може да бъде през 2027 година
Според служебния министър завършването реалистично може да бъде през 2027 година Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП, избран от Русенска област Крум Зарков, попита служебния регионален министър Виолета Комитова кога ще бъде завършен скоростният път  Русе - Велико Търново по време на редовния парламентарен контрол

Министърът припомни, че този въпрос е задаван многократно и обясни цялата сага с обявяване на процедури от 2015 г. досега, пише вестник "Бряг". 

"ОВОС приключва през 2019 г., работата по проекта продължава и на 16 април 2020 г. започва предварителната подготовка, през 2019 г. са открити 37 археологически обекта, които ние задължително трябва да опазим, предстои отчуждаване, което към днешна дата не е направено. АПИ продължава да се занимава с този проект, който не е завършен, не е постъпил в МРРБ. Тази година през март е възложен още един допълнителен проект за 24 000 лева, има класиран участник, договорът не е сключен, това обаче ще ни трябва когато почнем да строим, а е направено сега", обясни Виолета Комитова.

Тя посочи още, че проектът ще бъде финансиран по програма "Транспортна свързаност", която очаква одобрение от ЕС, след като бъде одобрена, трябва да се кандидатства и ще се одобри процентът на финансирането. Възможно е да започне през 2022 г. и през 2027 г. да се завърши като процедура.

"Тези години се броят в човешки животи, нека това да се случи през 2022 г., нека промяната да започне от там, когато един министър каже нещо, то да се случи. Това не е просто една отсечка, това е онзи път, за да може Северна България да се оттласне от дъното, това е път на който всеки ден се случват произшествия", отговори в реплика Крум Зарков на казаното от министъра.

Виолета Комитова обаче повтори, че 2022 г. ще е началото на проекта, а завършването му реалистично може да бъде през 2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари