Минималната заплата става 460 лева

1
Няма да има промяна на осигурителните прагове през 2017 година
Няма да има промяна на осигурителните прагове през 2017 година

Идната 2017 г. ще е нулева за минималните осигурителни прагове - за близо 2 млн. заети праговете остават на тазгодишните нива.

Това стана ясно, след като в последния ден от преговорите нито една работодателска организация не подписа споразумение със синдикатите. Четирите национално представителни организации категорично бойкотираха преговорите, защото твърдят, че праговете са архаизъм и влияят негативно върху икономиката и доходите на заетите. Въпреки че първоначално твърдеше, че ще преговаря, най-новата национално представителна бизнес организация на Мирослав Найденов се е отказала в последния момент да участва в процедурата, съобщава Вестник СЕГА.

Има разбирателство за минимални осигурителни прагове в 5 сектора Подписаните пет споразумения, пък се оказаха невалидни, защото работодателите са оттеглили подписите си. Ставаше въпрос за туризма, търговията, производството на фуражи, производството на хартия и в Централния кооперативен съюз. "Тези споразумения са договорени, преди да започнат официално преговорите и преди ние да обявим, че тази година бойкотираме договарянето", обясни изпълнителният председател на Българската строителна камара (БСК) Божидар Данев.

Социалният министър Зорница Русинова коментира, че се изчаква да приключи договарянето и при тези диаметрално различни мнения там, където няма споразумения, ще останат праговете, които са от миналата година.

Горанов: "Договарянето на МОД трябва да се запази. Минималната заплата обаче ще се увеличи, достигайки 460 лв"., каза финансовият министър Владислав Горанов. Това означава, че за хората, които се осигуряват в момента на 420 лв., увеличение ще има поне от новата минимална заплата.

Освен това според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари вноската за пенсия се вдига с един пункт - на 18.8%.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари