Вълна от завръщащи се българи ще натоварят осигурителната система на страната

3
Какво носи вълната Брекзит за България
Какво носи вълната Брекзит за България Снимка: БГНЕС

Вълна от завръщащи се българи заради Брекзит означава хиляди изведнъж да натоварят осигурителната система на страната.

Това предупреди Нишан Джингозян от българската общност във Великобритания на дискусия, посветена на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство, пише Стандарт.

Представяте ли си хиляди българи изведнъж да дойдат тук да търсят социални помощи, лични лекари. Социалната система на България ще бъде натоварена неимоверно, каза още Джингозян като припомни, че от години българите в чужбина са донор на финансови средства за роднините си тук. Той посочи и още ако проблемите във Великобритания се задълбочат, паричните потоци към България ще намалеят и ще падне покупателната способност на много българи, които буквално оцеляват, благодарение на парите от чужбина.

Вътрешният министър на Великобритания заяви категорично, че при Brexit без сделка свободното придвижване на граждани ще приключи автоматично, припомни Джингозян и предположи, че това ще постави стотици хиляди българи в много деликатна ситуация. Не е ясно какво ще се случи, няма ясни инструкции какво ще се случи с тези граждани на ЕС, които не са подсигурили нов статут на уседналост и е възможно депортиране, предположи той.

Според нашенеца и още сега, в нарушение на закона във Великобритания, се ограничава достъпа на български граждани до услугите на много институции и поиска подкрепа от властта, за да бъдат третирани всички българи като пълноценни граждани на ЕС.

Сънародниците ни най-често срещали трудности при кандидатстване заради езиковата бариера и липсата на компютърна грамотност.Той поясни, че според новите разпоредби всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания трябва да придобият нов статут на уседналост. При липса на сделка, статутът на уседналост няма да гарантира права, за които се изискват реципрочни действия от страните на ЕС, вкл. България. Това са координация на системи за здравна сигурност, социално осигуряване, пенсии и пр.

Статутът се придобива само чрез подаване на документите през мобилно приложение, където да се качат документите, осигурителен номер (голяма част от българите нямат), след което данните се проверяват в база данни. Но българите във Великобритания нямат дори електронни пощи, което е задължително, каза още Джингозян.

Според евродепутата ИлХан Кючюк е необходимо да се проведе спешно информационна кампания сред българската общност от властите у нас. Той се съгласи с останалите предложения - да бъдат назначени повече служители в посолството ни в Лондон, да се открият консулства в Шотландия и Северна Ирландия, както и да има гореща линия на български език. Подкрепи Джингозян за идеята българската държава да създаде в Лондон специализиран център, касаещ интеграцията на сънародниците ни.

Постигане на двустранно споразумение с Великобритания, насочено към защита на правата на българските граждани там при хипотезата "Brexit без сделка" пък ще препоръча омбудсманът Мая Манолова на премиера Борисов. Много се надявам, че активната комуникация на българския премиер Борисов с премиера Джонсън, особено от последните дни, ще доведе и до подобни стъпки, което би внесло спокойствие и сигурност, че българската държава е предприела конкретни действия за нормативно решаване на най-болезнените проблеми, заяви Манолова.

Заместник посланикът Лин Чарлз подчерта, че приоритетът на Великобритания е да постигне напускане на ЕС със сделка. Гаранцията, която британското правителство е дало към повече от 3-те милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания е че те са добре дошли, че са желани, защото имат важен принос към британското общество и че Великобритания би желал да продължат да допринасят, добави тя. Дипломатът отбеляза, че и британци, живеещи в България също имат притеснения за ситуацията, в която ще бъдат след Brexit и съобщи, че посолството се старае да предоставя информация, включително и на български.

Към днешна дата броят на сънародниците ни в Обединеното кралство е 280 000 по официални данни, от тях с имиграционен статут са 45 000, заявиха от Агенцията българите в чужбина на форума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари