Милиони хора страдат от „невидим“ глад

1
Ежедневната употреба на месни храни води до натрупване на сиалова киселина, която „привлича” бактерии
Ежедневната употреба на месни храни води до натрупване на сиалова киселина, която „привлича” бактерии

Това твърди руският академик Виктор Малеев - един от най-известните в света инфекционисти, епидемиолог и микробиолог

Той е работил в огнища на много опасни инфекции - от холера и чума, до атипична пневмония и треската Ебола, пише zdrave.to. На поредния ежегоден Руски конгрес по инфекциозни болести, проведен съвсем наскоро в Москва, академик Малеев изнася доклад за това как нашите хранителни навици влияят на възникването на взривове от тежки инфекции. Предлагаме ви най-интересните моменти от този доклад.

Храненето играе огромна роля в разпространяването на всякакви инфекции, обяснява специалистът. И тук не става дума само за яденето на пушени летящи мишки, панголини и ястия от прясна патешка кръв (това са реални примери от живота, за които ще прочетете в статията). Вече е известно например, че в клетките на организма на онези, които ежедневно наблягат на месото, се натрупва определено вещество, т.нар. сиалова киселина.

Характерното за нея е, че тя привлича, нея я „обичат”, някои видове бактерии, причинители на чревни инфекции. Такива микроби избирателно поразяват хора, натрупали запаси от сиалова киселина, разказва академик Малеев.

В същото време днес на Земята гладуват половин милиард възрастни, а от недохранване умират милион и половина деца.  45% от смъртните случаи сред децата до 5 години в света са свързани с непълноценно хранене, казва Виктор Малеев. 20 милиона бебета се раждат с недостатъчно тегло. Изтощените новородени често умират заради инфекции. 

Освен явния, съществува и т.нар. „невидим глад” – когато в храната липсват определени компоненти, преди всичко витамини и минерални вещества. Особено актуален е дефицитът на желязо. Това е най-разпространената форма на недохранване на планетата, която засяга около 2 милиона души. Заради недостига на желязо в организма десетки жени умират по време на бременност и раждане. А оцелелите деца получават сериозни проблеми със здравето. 

След желязото се нарежда дефицитът на витамин А, който повишава възприемчивостта към болести. Веднага след това е дефицитът на йод, чийто недостиг при бременните жени най-често става причина за умствена изостаналост на родените деца, пояснява акад. Малеев. 

Изследвания показват, че недостигът на хранителни вещества повишава риска от пневмонии, освен това води до хипоксемия – това значи понижено ниво на кислород в кръвта, като на първо място в това отношение е дефицитът на желязо. 

По последни данни, от обитаващите Земята почти 8 милиарда души, около 2 милиарда са с наднормено тегло. От тях повече от 600 милиона са с клинично затлъстяване, т.е., същинско заболяване. Освен това е доказано, че наднорменото тегло сериозно влияе на тежестта на инфекциозните болести

„Така например, хората с индекс на масата на тялото над 30 единици по познатата схема на изчисления най-често развиват опасни усложнения след грип. Наскорошни изследвания показаха, че това се случва и при Ковид“, отбелязва академик Виктор Малеев. 

В частност, стана ясно, че във възрастта 35 - 45 години при хора с наднормено тегло, смъртността от коронавирус нараства 6 пъти! А при още по-младите леталността е 12 пъти по-висока, в сравнение с техните връстници, без затлъстяване. Като цяло, смъртните случаи от Ковид при болните с голямо наднормено тегло се срещат с 45% по-често.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук