Микробиолог: Всяко едно лекарство, което приемаме, може да промени микробиота

1
По думите му изследване на чревен микробиом установява нарушенията и се започва лечение
По думите му изследване на чревен микробиом установява нарушенията и се започва лечение Видео: NOVA

Как микроорганизмите в нашето тяло управляват здравето ни?

Според микробиолога д-р Александър Колевски микробиота са микроорганизмите, които населяват нашата кожа и лигавици, а микробиома е техния генетичен материал. "Около 100 пъти генетичният материал на микроорганизмите превишава този на хората. Бактерии има не само в червата, те се намират и върху кожата, устната кухина и лигавицата на половите органи. В устната кухина живеят между 3500-4000 микроби", заяви той в ефира на NOVA.

И допълни, че микробиотата зависи от начина на живот, на хранене и количеството изпита вода.

"От раждането започва колонизацията на дебелото черво с микроорганизми и завършва на третата година. Децата, родени по нормален начин, по-ефективно изграждат своята микробиота. Всяко едно лекарство, което приемаме, може да промени състава ѝ. Антибиотиците не различават лошите от добрите бактерии. Човек разбира, че има нарушена микробиота когато има нарушен ритъм на изхождане и променен вкус в устата", разкри медикът.

По думите му изследване на чревен микробиом установява нарушенията и се започва лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари