Мика Зайкова: Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията

0
Инфлацията може да стане двуцифрена
Инфлацията може да стане двуцифрена Снимка: БГНЕС / Архив

Инфлацията може да стане двуцифрена

Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията към момента. Някои колеги си мислят, че през следващите месеци нещата ще се успокоят. За съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми - състоянието на Топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, той само ги отлага. Инфлацията може да стане двуцифрена. Зависи от това как ще реагират правителствата. Това каза по NOVA Мика Зайкова от ИТН

"България до известна степен е облагодетелствана. Предстои зелена сделка. 60 на сто от енергетиката е атомна. А ЕС е дистанциран от този проблем и не иска да я признае за чиста енергия.

Ръстът на цените в малката кошница е най-висок. Там с дни расте цената на хляба. Те са тези продукти, които се ползват от бедните хора. Този факт не можем да пренебрегнем.

Има и работещи бедни – доходите изостават от поскъпването на живота. Гледаме на доходите като сериозно предизвикателство. Те засега стоят на едно място. В България минималната работна заплата е най-ниска в ЕС. Трябва да има баланс между доходите и това, което се случва в икономиката. Сегашната минимална работна заплата дава чист доход от 480 лева. Издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лева.

Трябва да се мисли както за бизнеса, така и за хората, които работят в този бизнес. Ако не осигурим стабилна икономика и бизнес, няма да има работа за хората. В ИТН разгледахме програма, която Хиновски предложи за сметки в икономиката, които имат пазарен характер.", каза още Зайкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари