България отчита рекорден износ през март

0
Инфлацията при суровините е фактор
Инфлацията при суровините е фактор

Увеличението на годишна база е 27%, а стойността на изнесените стоки превишава 5.7 млрд. лв. Инфлацията при суровините е фактор

Българският износ достига месечен рекорд през март - стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 5.7 млрд. лв. за месеца, пише Капитал. Най-близко до тази сума експортно-ориентираните фирми са стигали през октомври 2019 г. с износ на стойност 5.5 млрд. лв. Увеличението на годишна база е 27% като трябва да се отбележи, че през март 2020 г. в Европа все още не беше ударила с пълна сила кризата в резултат на пандемията. Растежът сега е двуцифрен и при експорта на стоки към ЕС, и към трети страни.

Съдейки по подробната разбивка на данните, която е налична само за трети страни засега, рекордната сума отчасти се дължи на ценови ефекти от увеличението на цените на някои суровини като медта и петрола. Ръст е видим и по линия на износа на машини, части и електротехника.

Вносът също отчита значително увеличение - от 32% на годишна база през март. От разбивката на търговията с трети страни (където повишението е цели 45% на годишна база) става ясно, че поне половината от отчетения ръст се дължи на импорт на медни руди и сурови нефтени масла, като фактор са както по-високите цени, така и по-големи количества.

Търговското салдо за март е отрицателно и приближава 1 млрд. лв.

Рекордните 5.7 млрд.

Статистиката на НСИ показва, че 3.75 млрд. лв. от износа през март идват от продажби на български стоки в ЕС, а 1.97 млрд. - от трети страни. Увеличението на годишна база е съответно 30% и 22% за двете групи държави, но подробна разбивка засега е налична само за търговията с трети страни, а с ЕС ще бъде публикувана след месец.

С най-голям принос за увеличението през месеца е износът на мед и стоки от мед - продажбите се повишават с 38% спрямо година по-рано до 259 млн. лв. Увеличението обаче се дължи предимно на поскъпването на цветния метал на международните пазари, а изнесените количества намаляват, показва статистиката. За справка, средномесечната цена на медта беше 5182 щатски долара за тон през март 2020 г., а година по-късно цената приближава 9 хил. щатски долара.

Друг двигател на растежа през март са продажбите на пшеница в трети страни, които растат от 56 на 129 млн. лв. Тук количествата също растат почти двойно. Горивата също са фактор - износът им нараства с 45% на 166 млн. лв. докато количествата намаляват с 21% спрямо експорта през март миналата година.

Фактор са и продажбите на машини, апарати и части, както и на стоките от чугун, желязо и стомана, които растат с 91% отчасти заради ценови ефекти. Така например в групата машини и части растежът на износа е 42% до 132 млн. лв. като според разбивката увеличението е разпределено равномерно сред всички подгрупи стоки. По-видимо е при продажбите на стоки като хладилници и фризери, кранове и кари, валцовъчни машини, арматурни артикули. Сред електрониката и електротехниката, където увеличението е 26% до общо стойност на износа от 179 млн. лв., нарастват продажбите на апарати за заваряване, електронни интегрални схеми, апаратура за прекъсване и свързване на електрически вериги, жици и кабели.

Пазарът на ЕС през февруари

Износът към ЕС нараства с 4.2% на годишна база през февруари до 3.3 млрд. лв. И тук един от двигателите е експортът на медни стоки, които се увеличават с 26% на годишна база до 304 млн. лв. заради по-високата цена на суровината. Принос има и по-големият износ на семена от слънчоглед, където увеличението е повече от двойно спрямо година по-рано, а продажбите през февруари достигат 75 млн. лв.

Умерен ръст е видим и при машините - продажбите растат с 3.4% до 316 млн. лв. при машини и апарати, а при електроника и електротехника увеличението е с 9.4% на годишна база до 427 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари