Михайло Подоляк: Украйна няма да приеме размяна на територии срещу мир

1
Според съветника на украинския президент не е възможно тази война да приключи чрез дипломация, а единствено по военен път
Според съветника на украинския президент не е възможно тази война да приключи чрез дипломация, а единствено по военен път Снимка: Туитър

Според съветника на украинския президент не е възможно тази война да приключи чрез дипломация, а единствено по военен път

Украйна е против опцията "размяна на територия срещу мир", коментира специалният съветник на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от БНТ.

Според него такъв сценарий е нереалистичен, а най-реалистичният се свежда до категоричната загуба от страна на Русия във войната и връщане към принципите на международното право. Според Подоляк не е възможно тази война да приключи чрез дипломация, а единствено по военен път.

"По принцип "територия срещу мир" беше планът, който предложиха на Украйна през 2014 година. Този план по някакъв начин беше изпълнен – Русия получи възможност да поеме контрола върху полуостров Крим и част от територията на Донбас. След това Русия подготви групировка за нахлуване и днес имаме пълномащабна голяма война, която коства много смърт, разруха. Смятам, че да се постъпва два пъти така е или признак на голяма глупост, или на нежелание да поемеш отговорност. Затова такъв сценарий е нереалистичен, реалистичният сценарий се свежда до категоричната загуба от страна на Руската федерация във войната и връщане на международното право като единствен инструмент за общуване между държавите", заяви Подоляк.

Според него всичко останало ще води единствено до следващ етап на войната. Категоричен е и че няма опция "размяна на територия срещу мир":

"Такава опция никога не е съществувала и съответно Украйна след осемнадесет, подчертавам – осемнадесет месеца война, изключително тежка война, огромен брой жертви, не е готова да чува такива предложения. За нас те са обидни и са максимално далеч от истинско желание да приключи войната".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Alèx
    Тоя още сънува сладки сънища! Все едно Фолкл ендите и Гибралтар да се дървят на Англия!
  • 8
    1
    фена на Путин
    Ясно е защо лаеш така. Усъмнят ли се в нацизма ти, ще свършиш като ония полковник на СБУ с пръсната тиква в кабинета си. А колкото до украйна, ще приеме и ще ръкопляска на приема по приемането. Кажи защо блогърите в украйна те плюят и мразят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари