Михаил Екимджиев: Гешев и Сарафов са от „Бандата на джуджетата на Мартин Нотариуса“

1
Съдът и прокуратурата се превърнаха в борси за правосъдие, заяви адвокатът
Съдът и прокуратурата се превърнаха в борси за правосъдие, заяви адвокатът Снимка: БГНЕС

Съдът и прокуратурата се превърнаха в борси за правосъдие

"Случаите, свързани със съдебната система от последните дни, ни показват системното, в продължение на десетилетия, развращаване и мафиотизиране на държавата."

Това подчерта в ефира на Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев от „Асоциация за европейска интеграция и права на човека”, По думите му, с подкрепата на така нареченото „мълчаливо мнозинство“ сред самите магистрати, те предпочитат да отричат всичко, което се вижда, знае и говори в юридическите съсловия. Това е едно бягство и оцеляване от зоната на комфорт", категоричен е Екимджиев. Според него някои колеги „си заравят главите в папките в бюрата и казват: „Това не ни засяга“.

Най-тъжно е, когато добрите хора мълчат, смята още адвокатът, цитирайки покойния Алексей Навални. „Аз бих го опонирал, защото, когато мълчиш, когато си малодушен към злото, ти вече не си добър човек“, каза още Михаил Екимджиев. Адвокатът апелира цялата юридическа общност у нас да говори и да реагира подобаващо. „Например, ако колеги откажат да се явяват пред Софийската районна, Софийската градска прокуратура и пред съответните съдилища по наказателни дела в името на запазване на честта на професията, защото това вече не изглежда да са държавни публични институции, а добре организирани престъпни групи? Един адвокат, който държи на правото и на дипломата си няма какво да прави. Той не може да защитава клиентите си пред бандити и пред търговци на борсата на справедливост и правосъдие, в какво са превърнати тези институции“, попита Екимджиев.

Минаха вече осем месеца от момента, в който започна тази „вендета“ между Иван Гешев и Борислав Сарафов, припомни адвокатът. „Сещам се за натиск на прокурори, на членове на висшия прокурорски съвет за злоупотреба със специални разузнавателни средства и медии. Всяко едно от тези неща, които изброих без претенция за изчерпателност, е законен повод и данни за образуване на досъдебно производство. Нали знаете, как същите тези прокурори действат мълниеносно, като усетят кръв и плячка. Примерно по делата за „Осемте джуджета“ - как за часове в реално време се образуват дела, хора биват задържани, биват тормозени, дори когато са между живота и смъртта в болници“, попита Екимджиев. Защо Иван Гешев не е с повдигнато обвинение и не е арестуван, като е такъв опасен бандит, че самият Сарафов каза, че има нужда от охрана и се страхува за живота си и публикува категорични данни за злоупотреби на Гешев, зададе още един въпрос адвокатът.

По думите му, и Гешев, и Сарафов, са от „Бандата на джуджетата на Мартин Нотариуса“, давайки пример със случая в Софийската районна прокуратура. „Сарафов нахлу със свои колеги от Върховната касационна прокуратура по начин, сходен на Гешев, когато нахлу с гавазите от бюрото за охрана в президентството с категорични данни, че прокурори са извършили престъпления, че са подпомагали неправомерно Гешев. Но само срещу някои от тези прокурори подават оставки като административни ръководители, тук-там ще има някое дисциплинарно производство, но няма обвинени, няма арестувани. Това означава, че тези прокурори, под закрилата, имунитета и властта на тогата си, могат да унищожават доказателства за извършените от тях, и не само от тях, престъпления, могат да шантажират свидетели и експерти. Очевидно е, че това е един театър, при който една банда, ръководена от Сарафов и по-високо разположена в прокуратурата и свързана с историята Осемте джуджета и Петьо Еврото, за което има и свидетелски показания, си разичиства сметки с една друга банда, малко по-ниско разположена, която е била активно свързана с Гешев и с Мартин Нотариуса, и чиито позиции са повече в Софийската районна прокуратура. Казвам повече, защото и двете истории, за които има журналистически разследвания на Антикорупционния фонд, се развиват пред специализираните прокуратури, а прокурорите, визирам и историята с „Осемте джуджета“, където изглежда замесен повече Сарафов и историята с Ивайла Бакалова и Веселин Денков, където пряко е включен Мартин Нотариуса. Тези специализирани прокурори сега са в Софийска градска прокуратура. За това апелирам: колеги адвокати, ако имате професионална чест и достойнство, спрете да се явявате пред тези бандитски групировки. Това не са публични институции. Там правото няма значение, Вашите дипломи нямат значение. Там имат значение еврото и кешът. Това е борса на справедливост и борса на правосъдие. Вие нямате място там“, допълни Михаил Екимджиев.

Според адвоката това е класически образ на мафията. „Класическата дефиниция за мафията е, че тя е срастване на държавата с криминалитета, с престъпния свят. Но в особеност на нашата мафия, която разбира се взаимства от съветския модел, е че тук решаващата роля е на самата държава. Тя си създава и отглежда посредниците, които често пъти получават чадър под прикритие на внедрени агенти в слубите, в МВР хора като Мартин Нотариуса, като на Петьо Еврото, Красьо Черния, а защо не и Георги Семерджиев, за когото нямаше никакви данни за успешно водени наказателни производства. Държавата създава такива фантоми и вместо да ги използва под прикритие за разкриване, наказване на престъпления, просто слада един чадър и после дели плячката с тях. Това е особеността на нашата мафия, за разлика от италианската, класическата, при която криминалитетът подкупва и развращава държавни чиновници и ги прави част от мафията, но малка част, белите якички, върха на айсберга. Тук пирамидата е обърната. Огромен апарат от държавни служители сами по себе си корумпирани с престъпни наклонности, вербуват по-талантливи престъпници и ги използват, за да бъдат по-ефикасни и в подялбата на плячката. Така че, това е мафиотизирана държава и ние сме много близо до клишето, че в нормалните държави държавата има мафия, а в държава като България, мафията си има държава. Не обичам клишетата, но те са клишета, най-вече защото са верни, иначе не биха станали“, каза още Екимджиев.

По думите му, „бандитското лоби, начело със Сарафов, си разчиства сметките с друго такова на малко по-долния етаж, свързано с Иван Гешев и с Мартин Нотариуса. За да не се случи това, ние като суверен трябва да настояваме за парламентарна комисия, която да е независима и да разчита на експерти, която наистина да се опита да стигне на дълбоко, а не да се задоволим с топкане на топката два-три месеца, докато на хората им омръзне или докато убият някого, както в Русия направиха с Навални“. Според него тази комисия би трябвало да се фокусира и върху връзките на политиците, защото „за тези връзки малко се говори“.

Според Михаил Екимджиев трябва да се започне отнякъде, а първата стъпка за това е обединението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари