Мигрантите в Германия не могат да се справят с немския език

0
Причината е, че повече хора започват да учат езика, бидейки неграмотни
Причината е, че повече хора започват да учат езика, бидейки неграмотни Снимка: Getty Images

Само около една четвърт от мигрантите в Германия от Сомалия и Еритрея са в състояние да достигнат средното ниво на владеене на немски B1, което се смята за необходимо за справяне с рутинни ситуации и разговори, показват германски правителствени данни, цитирани от ДПА.

Около 29 процента от иракските участници в курсовете по немски успяват да издържат държавния изпит за ниво B1, горе-долу толкова, около 30 процента, е делът и при афганистанците и сирийците, заяви Федералната служба за миграцията и бежанците.

Данните са само един от примерите за усилията на Германия да интегрира чужденците четири години след големия наплив на мигранти и бежанци, бягащи от война и търсещи по-добри икономически възможности, отбелязва ДПА.

Като цяло делът на мигрантите, които не достигат ниво B1, се увеличава през последните пет години, посочи службата. Причината е, че повече хора започват да учат езика, бидейки неграмотни. В случаите, когато обучаващите се не могат да четат и пишат, по-реалистичното е да положат усилия те да достигнат поне по-елементарното ниво на владеене на немски - А2, смятат във ведомството.

Данните бяха споделени от службата след запитване, отправено от Рене Шпрингер, депутат от крайнодясната, антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия". Шпрингер определи резултатите като "изключително тревожни", допълва БТА.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари