Мигранти в Бусманци плашат с гладна стачка

0
От МВР отрекоха, че в дома има гладна стачка, и заявиха, че е имало опит от един от чужденците да провокира другите да гладуват, но не успял / Снимката е илюстративна/
От МВР отрекоха, че в дома има гладна стачка, и заявиха, че е имало опит от един от чужденците да провокира другите да гладуват, но не успял / Снимката е илюстративна/ Снимка: Нова телевизия

Около 400 души от Пакистан и Афганистан, затворени в центъра на МВР в Бусманци, ще обявят гладна стачка заради лошите условия, храна и бавните процедури по регистрацията им от Агенцията за бежанците.

За това алармира във "Фейсбук" групата "Приятели на бежанците" адвокат, който защитава мигрантите. Чужденците се оплакват от липса на достатъчно храна, както и от лоша хигиена в центъра. "Бусманци" е от затворен тип и затворените в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват хора, наскоро заловени по границата, докато се подадат молби за статут и докато бъдат регистрирани, т.е. докато започне процедурата в Агенцията за бежанците.

Според протестиращите пакистанци институцията бави молбите им и затова те стоят затворени. От МВР отрекоха, че в дома има гладна стачка, и заявиха, че е имало опит от един от чужденците да провокира другите да гладуват, но не успял.

Това не е първата заплаха за гладна стачка на чужденци. Преди няколко седмици 15 бежанци от Сирия, дошли у нас от Гърция по свое желание, обявиха, че ще спрат да се хранят, ако не бъдат върнати обратно. Те обясниха, че там им били раздадени листовки, според които в България ги очаквали луксозни жилища и по 500 евро за всеки.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари