Меценатството в България се срина и залиня по време на мандата на Боил Банов

0
За цялата 2018-та година общата сума на безвъзмездно дарените средства по Закона за меценатството е в размер на почти символичните 13 380 лева, признава културният министър Банов
За цялата 2018-та година общата сума на безвъзмездно дарените средства по Закона за меценатството е в размер на почти символичните 13 380 лева, признава културният министър Банов Снимка: БГНЕС

За цялата 2018-та година общата сума на безвъзмездно дарените средства по Закона за меценатството е в размер на почти символичните 13 380 лева, признава културният министър Банов в нарочен доклад до Министерски съвет, алармира сдружение „Кинопамет“.

Законът за меценатството на практика не работи и постъпващите средства от дарители и меценати в подкрепа на българската култура и българските творци вече са станали съвсем символични, става ясно от изпратения официален доклад на министър Боил Банов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-83 от 13 март 2019 г. Въпросният доклад на Боил Банов е отчет на дейността на Министерство на културата през 2018 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството и е качен на сайта на културното ведомство.

http://mc.government.bg/images/mecenatstvo2018.pdf

„Общата сума на безвъзмездно дарените средства за 2018 година възлиза на 13 380 лева /тринадесет хиляди триста и осемдесет лева/. Тенденцията на дарителство главно от физически лица продължава. През 2018 г. в регистъра на меценатите по реда на Закона за меценатството са вписани 3 физически лица. През 2018 г. в Министерство на културата не са постъпвали заявления за вписване в регистъра на организациите, подкрепящи културата“, пише в доклада си до правителството министър Боил Банов.

Тоталният срив в размера на даряваните средства от меценатите у нас се вижда ясно, като прочетем предишния годишен отчетен доклад на министър Боил Банов до главния секратар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-76 от 12 март 2018 г., в който се казва, че „общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2017 година възлиза на 29 700 лева /двадесет и девет хиляди и седемстотин лева/“, посочват от сдружение „Кинопамет“.

http://mc.government.bg/images/Doklad%20Mecenatstvo_za%202017.pdf

Тенденцията за трайното и драстично намаляване на дарените средства по линия на Закона за меценатството е повече от плашеща, като тя е в сила именно откакто в Министерство на културата е екипът на министър Боил Банов, изтъкват от гражданското сдружение. За сравнение, ако хвърлим едно око и на годишния доклад на служебния министър на културата Рашко Младенов до главния секретар на Министерски съвет Веселин Даков с изх. № 03-00-73 от 10 март 2017 г. по изпълнение разпоредбите на чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за меценатството, ще видим, че общата сума на безвъзмездно дарените средства за цялата 2016 година възлиза на 60 259 лева /шестдесет хиляди двеста петдесет и девет лева/, а през същата тази тодина в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица. http://mc.government.bg/images/Doklad_2016.pdf

Казано с други думи, през последните три години имаме реално намаляване с повече от 4 /!/ пъти на безвъзмездно дарените средства от български меценати в подкрепа на родната ни култура, което е пълен срив, констатират с тревога от сдружение „Кинопамет“. Към днешна дата напълно запуснат и неподдържан е и официалният Регистър на меценатите към Министерството на културата – на сайта на ведомството в този така важен регистър фигурират например имена на хора, които, уви, отдавна не са вече между живите, отбелязват от гражданското сдружение.

Най-скандалното в случая е, че за изминалите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му така и не предложиха да бъде изработен и приет нов, смислен и работещ Закон за меценатството, който да смени действащия днес крайно несполучлив и нефункциониращ законов текст, подчертават от сдружение „Кинопамет. Този нов закон трябва да формулира ясно разписани правила за благодетелите на културата у нас, а ролята му е от изключително значение – финансирането от държавния бюджет е крайно недостатъчно и по тази причина е необходимо да имаме и дарители, меценати, които да подкрепят българските творци, българското изкуство. Разбира се, бъдещите промени в Закона за меценатството трябва да предвидят и облекчения за насърчаване на меценатите, така че да имаме много повече благодетели, подпомагащи със сериозни средства родната ни култура. Най-важното е той да стане работещ закон, който наистина ще стимулира физическите и юридическите лица да подкрепят развитието на българската култура с дарителски жестове, заявяват от гражданското сдружение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари