Методи Лалов ще съди ВСС

0
Трябва промяна, която да върне съдебната система на хората и да я отнеме от тези, които мислят, че тя им е бащиния
Трябва промяна, която да върне съдебната система на хората и да я отнеме от тези, които мислят, че тя им е бащиния Снимка: БГНЕС

Липсата на кворум за втори път проваля заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която трябва да освободи Методи Лалов като съдия.

Той подаде оставка на 1 август, считано от 2 септември. От "Демократична България" обявиха, че са го поканили за водач на листата си за общински съветници в София. Засега обаче той е блокиран от ВСС и не може да се включи в кампанията. Още в четвъртък от съвета разпространиха съобщение, че днес 10 от 12-те членове на колегията са в в законоустановен годишен отпуск. Очаква се колегията най-сетне да има кворум на 9 септември.

Когато подаде оставка, Лалов обяви, че напуска, защото съдебната система е зависима от политически и задкулисни интереси. Той обясни още, че ще влезе в политическия живот. Сега съдията обяви, че ще съди съвета заради вредите, които му нанася с протакането на оставката му.

"Видно е какъв е приоритетът на членовете на ВСС - време за интервюта в проправителствени медии имат, време за плажове също, време да си гласуват луксозни служебни автомобили намират, имат време и за ведомствени апартаменти. Трябва промяна в правилата. Дълбока и същностна промяна, която да не позволява на хора без етични и професионални качества да решават важни за обществото въпроси. Трябва промяна, която да върне съдебната система на хората и да я отнеме от тези, които мислят, че тя им е бащиния", написа Лалов във Фейсбук.

Срещу Лалов висят и дисциплинарни производства, които членовете на съвета Вероника Имова, Даниела Марчева и Боян Магдалинчев държат на трупчета въпреки законовите срокове.

"Предполагам, че Вероника Имова, Даниела Марчева и Боян Магдалинчев, които разглеждат образуваните срещу мен две поръчкови дисциплинарни производства, също имат важни основания да ги държат "на трупчета" вече близо две години. Основанията им могат да са всякакви, но не намират никаква опора в закона. Така тези тримата, изпратени във ВСС от ГЕРБ и БСП, в завиден синхрон и въпреки многократното ми настояване да приключат делата или да се отведат от разглеждането им, ме лишават от правото да получа справедливост от ВАС (този състав на ВСС даде достатъчно примери, че е неспособен на такава, затова надеждата ми остава в съда). Това е гавра с достойнстовото на съдиите. Случващото се само засилва решимостта ми да се боря за обществена промяна. Рано или късно ще се присъединя към хората, които могат да я донесат и ще дам своя принос за това", написа още Лалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари