Менда Стоянова: Няма риск за валутния борд

0
По думите ѝ, всичко останало било спекулация
По думите ѝ, всичко останало било спекулация Снимка: БГНЕС

Няма риск за нарушаване на валутния борд.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред „Труд“ по повод на информация, че предложени промени в Закона за БНБ могат да доведат до отклоняване от курса лев-евро.

Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

"Тези промени се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната", обясни Стоянова.

По думите ѝ няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация. Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари