Мехмед Дикме: 2/3 от земеделските стопани са пред фалит

0
Земеделци и животновъди масово продават земи си, за да покрият задължения към банките
Земеделци и животновъди масово продават земи си, за да покрият задължения към банките Снимка: БГНЕС / Архив

Земеделци и животновъди масово продават земи си, за да покрият задължения към банките

Земеделци и животновъди масово продават собствените си земи на фондовете, за да покрият задължения към банките, алармира бившият земеделски министър.

Българските земеделци в момента са притиснати до стената от безхаберието на хората, които управляват отрасъла, и това не е от сега. Така накратко определи сегашната ситуация в родното земеделие бившият земеделски министър Мехмед Дикме, цитиран от Agri.bg.

„Стопаните с основание протестираха. Освен че има безхаберие от страна на чиновниците, но и политическите условия са много лоши през последната година в България“, каза още той. Според него войната в Украйна също си е каза думата, както и ниските борсови цени на световните пазари.

„Две трети от работещите в селското стопанство са пред фалит в момента. Става дума и за животновъдите, както и за тези, които са ангажирани в земеделието. А от друга страна няма адекватни мерки от страна на държавата“, категоричен е бившият министър, който работи на бул. „Христо Ботев“ 55 в четири от най-трудните години за българското селско стопанство.

Въпреки опита си, Мехмед Дикме не желае да дава непоискани съвети към новия земеделски министър, тъй като смята, че всеки сам си взема решения и си носи отговорност за своите действия.

„Сега у нас в никакъв случай няма трудности с осигуряване на продоволствията. Проблемът за всички земеделски производители е, че те са обречени на фалити“, каза Дикме и обяви, че „в момента те които са тяхна собственост, за да могат да оцелеят“.

„Държавата въобще знае ли това нещо?“, попита риторично бившият земеделски министър и потвърди, че земеделските стопани, за да могат да си покрият заемите към банките и да обслужват кредитите си, се налага да продават земите си на фондовете.

Според него за последната година са насъбрани много неща на едно място и това е целият проблем. Не е само лошата политика на държавата, но има много проблеми, свързани с международната обстановка, войната и климатичните промени.

Мехмед Дикме е убеден, че земеделците най-много страдат от Зелената сделка.

„Това са комплексни неща, но трябваше да има яснота за излизане от тежката ситуация, а в момента в държавата липсва такава стратегия“, каза още Дикме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    русенец
    Споко, Мемеде! Останалата една трета ще прилапа земята и стоката на ония 2/3, които фалират! Ще има за Ройлс Ройси и за внуците!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари