Медик от катастрофиралия автобус: Хора падаха върху мен, стъкла се сипеха

0
Лекари и медицински сестри от Бургас са пътували в автобуса, който снощи се преобърна в дере между селата Дрипчево и Младиново
Лекари и медицински сестри от Бургас са пътували в автобуса, който снощи се преобърна в дере между селата Дрипчево и Младиново Снимка: БГНЕС

Лекари и медицински сестри от Бургас са пътували в автобуса, който снощи се преобърна в дере между селата Дрипчево и Младиново

Екскурзиантите са пътували от Гърция за морския град. Жена загина при инцидента, 19 души пострадаха, сред тях - две деца.

Д-р Силвена Цветанова е най-леко пострадала от групата медици.

"Сестра ми стоеше до мен на седалката, аз бях от дясната страна на която паднахме, сестра ми е гледала напред и е видял как няма да можем да вземем завоя. Извикаха и казаха "блъскаме се". Усетих хора да падат върху мен, разпищяхме се, стъкла се сипеха. Мъже излязоха и ни помогнаха. Аз бях една от първите, които извадиха", сподели д-р Силвена Цветанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че в автобуса не е имало колани на седалките, а шофьорът е карал с по-висока скорост.

"Оказахме се с малко по-висока скорост според мен, беше много мокър пътят и явно автобусът поднесе на завоя и паднахме. Не знам с каква скорост е карал, не знам дали е била превишена или не, но беше по-бързо отколкото като пътувахме за Гърция, просто от самото тръгване ние карахме по-бързо", убедена е д-р Цветанова.

Разследващите работят по две версии за катастрофата.

"Смея да заявя, че са налице две основни версии за причините за катастрофата. Едната е човешка грешка и несъобразена скорост, другата е техническа неизправност, внезапно възникнала на моторното превозно средство", заяви окръжният прокурор на Хасково, Иван Стоянов.

При удара е загинала жена на 68 г. 17 възрастни и 2 деца са в болници в Хасково, Харманли и Свиленград. Няма опасност за живота им. Най-много пациенти - 9, са настанени в болницата в Хасково.

"Реално по-пострадали са шофьорът, който е с фрактура, и екскурзоводката, която е с два счупени прешлена", поясни изпълнителният директор на МБАЛ – Хасково, д-р Георги Гелов.

С пострадалите ще работи и психолог, стана ясно от думите на здравния министър.

Показания пред разследващите вече е дал собственикът на бургаската туристическа фирма, която притежава автобуса. Мъжът е пристигнал снощи в 10 часа в Свиленград с другия автобус от Бургас, с който са извозени пътниците. Според него автобусът не е имал технически проблем и е с изряден технически преглед. А шофьорът е професионалист с опит зад волана.

"Травмиран е психически, има си и травми по тялото, има фрактура на гръбнака. Преглед автобусът е минал на 4 октомври. Има всички застраховки, абсолютно всичко, което е било необходимо, за да се движи МПС-то сме си го изпълнили", категоричен беше Димитър Костадинов.

Според него в автобуса вероятно е имало колани.

От полицията в Хасково заявиха, че на пътя, където е станала катастрофата, е имало необходимите знаци и маркировка. Дерето е с дълбочина 10–15 метра, а обраслите дървета и храсти са предотвратили по-голяма трагедия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари