МБАЛ „Медика - Русе” ще бъде център в областта на емболизацията

0

МБАЛМедика - Русе” с реален шанс да бъде център за обучение в областта на  емболизацията.

Многопрофилна болница за активно лечение „Медика - Русе” може да стане център за обучение на специалисти в областта на емболизацията. Това стана ясно по време на двудневен практически семинар на тема „Лечение на фибромиома чрез емболизация”, на който домакин бяха Лечебни заведения „Медика”.

Над 100 специалисти се включиха в обсъжданията, на които гост-лектори бяха проф. д-р Некифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ, доц. Елисавета Вълчева от Национална кардиологична болница – София и д-р Кристиян Иванов от МБАЛМедикаРусе”.

Доброто сътрудничество между център ARES и русенската болница продължава вече повече от половин година. След като първата стъпка бе емболизация на простатната жлеза, втората бе насочена към миомата на матката, заболяване, което е често срещано при жените. „Методът се развива все повече със съдействието на проф. Некифор Рарес и доц. Елисавета Вълчева. Твърдо сме решили да продължим да се развиваме, като ще разширяваме все повече модерните възможности за работа”, каза собственикът и управител на Лечебни заведения „Медика” д-р Кирил Панайотов. Той допълни, че амбицията е да бъде изграден мултидисциплинарен екип и да се въведе широко методът емболизация в различните специалности на медицината.

Това е метод, който се прилага от години по света при остри кръвотечения, но у нас все още е малко популярен. Той е приложим след биопсии, след травми, при пациенти с онкозаболявания, в областта на гинекологията, където е утвърден при лечение на миома на матката, както и при пациенти, които са с бъбречни заболявания и са на хемодиализа. Следващата стъпка ще бъде насочена към лечение на острите инсулти, лечение на руптурирали аневризми, и намеса при обилно кървене, допълни доц. Елисавета Вълчева. Тя подчерта, че всички работят в екип, което е от изключителна важност, за да се осигури възможно най-добрата помощ за пациентите.        

Първите пациенти, на които бе направена преди няколко месеца емболизация на простатата вече се чувстват добре, и при тях проблеми няма. Лекарите поддържат контакт с тях, за да следят състоянието им. Намерението ни е подобни интервенции да станат рутинни за нас, допълни доц. Вълчева. В близко време ще бъде създадено приложение за смартфони на български език с помощта на която пациент преминал през такава процедура ще има 24 часов контакт с лекуващия лекар, което повишава качеството на наблюдение. При необходимост ще се прави и напомняне за прием на медикаменти.  

През последния месец в МБАЛМедика - Русе” бяха направени шест емболзации на пациентки с миома на матката. Всички те са на възраст между 40 и 50 години. Последните четири интервенции бяха извършени в събота преди обед, като всяка от манипулациите е с продължителност около 20-30 минути, а пациентките са в пълно съзнание. Чрез катетър през вена се достига до кръвоносния съд, който храни миомата. Изстрелват се микросфери, които спират притока на кръв и по този начин се ограничава развитието на образуванието. Част от пациентките изпитват болка в първите 24 часа след манипулацията, но това е напълно нормално. Екипът на болницата има специално обучен анестезиолог, който да влива венозно необходимите медикаменти за облекчаване на болката, и максимален комфорт на пациентката, допълни доц. Вълчева.

Подходящи за такъв тип интервенция са жени, които имат миомни възли и искат да запазят възможността в бъдеще да имат деца, за разлика от оперативния метод, където възможността за бременност е много намалена. Големината на миомния възел и мястото където се намира той, не са от съществено значение, допълни проф. Некифор Рарес. Той допълни, че всички миомни възли се атакуват при интервенцията, а възможността за рецидив е до 2 %, но дори и в тези случаи, може да се пристъпи към нова процедура. Доброто проследяване, и регулярните прегледи обаче гарантират успех на интервенцията, подчерта проф. Некифор Рарес.

Самите пациентки, преминали през емболизацията споделиха, че се чувстват прекрасно, не изпитват никаква болка и изразиха радостта си, че са имали шанса да преминат през интервенцията.

При тях възстановяването ще бъде в рамките на два-три дни. Сама по себе си емболизацията е в пъти по-щадяща пациента от оперативния метод на лечение. Първите интервенции които правим тук в МБАЛМедика” са напълно безплатни за пациентите. Така ще бъде и следващия месец, за когато ще бъдат записани няколко пациентки. След това ще бъде направена калкулация какво би струвала манипулацията, но можем да гарантираме, че цената ще бъде напълно достъпна за всеки, уточниха от ръководството на болницата. От там допълниха, че се надяват в близко бъдеще да бъде изработен стандарт за процедурата, и тя да бъде покрита от Здравната каса.  

  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари