Мъжете ще изчезнат като пол

0
Според експертите, в далечното бъдеще Земята ще бъде лишена изцяло от мъже
Според експертите, в далечното бъдеще Земята ще бъде лишена изцяло от мъже

Според експертите, в далечното бъдеще Земята ще бъде лишена изцяло от мъже.

Учените са изчислили, че след около 5 милиона години, представителите от мъжкия пол може да изчезнат напълно от повърхността на нашата планета, пише Дело.

Ученият от Австралия Джени Грейвс изучавала структурните характеристики на Y -хромозомите при мъжете и стигнала до заключението, че тази структура е предмет на по-бързи промени в сравнение с останалата част от хромозомата.

Според експертите, всеки един екологичен фактор може да доведе до постепенно увреждане на тези гени. Здравата Х-хромозома съдържа повече от хиляда активни гени.

Много гени първоначално са били включени в Y-хромозомата, но в процеса на еволюцията някои от тях просто са изчезнали. В момента, Y-хромозомата съдържа само около 100 гени.

За сравнение, женската X-хромозома съдържа около 10 пъти повече гени.

„Y-хромозомата, тази малка верига гени, която определя пола на хората, не е толкова силна, колкото изглежда. Всъщност, ако погледнем какво се е случило с нея по време на човешката еволюция, ние виждаме, че тя се свива с обезпокоителни темпове. Процесът на разпадане на Y-хромозомата вече е започнал, и ако ние не намерим начин да обърнем процеса, то мъжете просто ще престанат да съществуват.” – казват изследователите.

От последните изследвания става видно, че съотношението в раждаемостта на момчетата и момичетата постепенно ще се промени, така че женският пол ще представлява 100% от населението на нашата планета. Дали това ще се случи или не, само времето ще покаже.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари