Мая Манолова с призив към социалния министър от Русе

4
Добавката от 70лева за трудноподвижните пенсионери да се разнесе по домовете им заедно с пенсията
Добавката от 70лева за трудноподвижните пенсионери да се разнесе по домовете им заедно с пенсията

Добавката от 70лева за трудноподвижните пенсионери да се разнесе по домовете им заедно с пенсията

ГЕРБ и БСП синхронизирано искат връщане на хартиените бюлетини - нагледали сме се как се мами с тях на избори

Господин Гьоков незабавно се разпоредете тези 70 лв великденски надбавки да бъдат поднесени на възрастните хора, които са трудноподвижни по домовете им, както се случва и с пенсиите. Не ги лишавайте, тъй като за тях ще е невъзможно да отидат лично в пощенските станции да се редят на опашки, за да си получат парите, с които да си купят козунак и яйца за празниците. Това наистина е унизително отношение, което демонстрира социалното министерство към възрастните хора на България.

Ясно е че социалното министерство иска да се застрахова, че хората няма да помислят, че тези 70 лв са увеличение на пенсиите, а че са просто добавка за Великден. Но не подценявайте възрастните хора. Те са грамотно, интелигентни и могат да направят разлика между размер на пенсия и социално подпомагане."

Това заяви Мая Манолова в Русе по повод сигнали, които получават в Изправи се България от трудноподвижни пенсионери от страната, които получават пенсиите си по домовете за това, че за да получат добавките си от 70лв за Великден ще трябва да отидат лично, за да си вземат парите.

Повод за посещението на г-жа Манолова в дунавския град е първото заседания по делото на Симеонка Симеонова в Русе - по едно от над 100 дела на пенсионери в цялата страна заведени от гражданската платформа. Днес има заседания по такива дела освен в Русе и в Шумен и Хасково.

"Надеждата ни е, че ще се намери Административен съд, който да съобрази волята на законодателя за това преизчисление на пенсиите, да погледне точката и запетаята и духа на закона, и да признае, че е било правилно да бъдат включени при преизчислението на пенсиите годините 2017, 2018 и 2019. Заради начина, по който НОИ подходи към преизчисляването на пенсиите, т.е. да не издаде един общ акт, наредба или методически указания, които да могат да бъдат обжалвани пред съда, се налага да го правим за всеки един пенсионер поотделно. Реално, ако има пробив по някое от тези дела, ще можем да докажем, че НОИ е ощетило стотици хиляди пенсионери с преизчислението на пенсиите." - заяви Мая Манолова.

По думите й е абсолютно некоректно и цинично от страна на властта да опита да спести от възрастните хора. Става дума за една икономия, която социалното министерство и НОИ ще направят в размер на около 30 милиона лева от пенсионерите за това, че ги ощетиха, невключвайки в преизчислените им пенсии увеличенията 2017, 2018 и 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Асан
    Сурва сурва дърта курва :)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари