Масово нашествие на чакали в Бургас

0
Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град
Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град Снимка: Георги Каридов, Фейсбук

Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град

За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град, предава БНР. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с участието на експерти и представители на науката.

Чакали са виждани в бургаските комплекси „Меден рудник“, „Изгрев“ в гробищния парк, кв. Долно Езерово, в селата Рудник, Черно море. Сега са в Морската градина в Бургас. Чакалът вече заема едни постоянни местообитания и територии“.

По думите му животното идва преди стотина години от Азия, установява се първоначално в причерноморските райони, а с днешна дата е в цяла България, вече е също в Полша, Чехия, Унгария.

В България се отстрелват около 62 000 чакала, само 1950 екземпляра са отстреляни тази година от ловците в бургаското сдружение. Популацията обаче продължава да нараства.

Решението, според Каравасилев:

„Това, което мога да предложа е науката да си каже думата и тази популация в урбанизираната градска среда чрез храна, чрез примамка, в която да има сложено вещество, което по изкуствен път да прекратява детеродните способности на чакала. Това обаче може да е опасно за домашни любимци и е крайна мярка

Отстрелвайки чакала той отваря ниша за други животни, допълва ловецът. Залагане на капани в защитените влажни зони, от където идват животните е друго възможно решение, но ловът там изисква съгласуване.

Такъв лов е трябвало да има вчера в резерват Атанасовско езеро, но заради липса на отговор от страна на екоминистерството е пропаднал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари