Масови оставки в ТЕЛК

0
Съюзът на медиците предупреждава за масови оставки
Съюзът на медиците предупреждава за масови оставки Видео: Нова ТВ

Българският лекарски съюз (БЛС) предупреждава за масови оставки в цялата страна на медици, работещи в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

Миналата седмица 14 лекари от районната комисия в Пловдив, вкл. административният им отговорник, пуснаха едномесечно предизвестие за напускане, предаде Нова телевизия.

Конкретната причина бяха глоби, наложени по стари случаи заради издадени документи за инвалидност. Част от комисиите са глобени с по 4000 лева на случай.

Междувременно стана ясно, че всяка трета новоотпусната пенсия у нас е за инвалидност.

Според законова уредба лекарите от ТЕЛК трябва да връщат парите

за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизи с над 50% инвалидност. НОИ масово санкционира комисиите, като ревизии се правят и на решения, издадени преди години.

Предмет на обжалване са предимно отпуснати експертизи за вътрешни заболявания, за които критериите са в много широк диапазон. Поради страха от глоби, лекарите напоследък се въздържат да отпускат по-висок процент инвалидност.

Медиците определят решението да връщат изплатените пенсии като абсурдно, в момента някои имат да плащат по 3000 лв., а други са със запор на заплатите. Въпреки обжалванията, санкциите се събират принудително.

В началото на годината здравният министър Петър Москов заяви готовност да затвори ТЕЛК комисиите, като според него функциите им могат да бъдат иззети от лицензирани лекари. Хората с увеждания не искат комисиите, тъй като в сегашния им вид в тях има редица предпоставки за корупция.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари